1,13 miliarde de euro contractate prin PNDR 2020 pentru proiecte de modernizare a infrastructurii din mediul rural

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a incheiat cu autoritatile publice locale 1.352 de contracte de finantare pentru investitii in valoare de aproximativ 1,13 miliarde de euro.

Scris de Ramona Dascalu, Vineri, 13 Aprilie 2018

Finantarea investitiilor in infrastructura de baza la scara mica din mediul rural este prevazuta in cadrul submasurii 7.2 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), respectiv realizarea și modernizarea drumurilor comunale, a retelelor de alimentare cu apa, de canalizare, a creșelor, a gradinitelor, a unitatilor de tip afher school. Fondurile europene alocate prin PNDR 2020 pentru acest tip de investitii sunt de 1,05 miliarde de euro.  

 

                   „Solicitarile de sprijin financiar pe care AFIR le-a primit prin PNDR pentru infrastructura rurala indica clar o nevoie mult mai mare de investitii in acest sector, dar și o capacitate de absorbtie foarte mare a fondurilor europene. Chiar daca fondurile disponibile nu acopera necesarul de investitii din mediul rural, putem observa ca sprijinul financiar, pe care il avem la dispozitie și pe care l-am acordat integral, aduce o contributie semnificativa la dezvoltarea comunitatilor locale și la imbunatatirea conditiilor de trai pentru populatia rurala.

                   Prin intermediul proiectelor de investitii finantate de AFIR, vor fi realizati 5.484 de kilometri de retea pentru alimentare cu apa și retea de canalizare in zonele rurale. De asemenea, vor fi modernizati aproximativ 4.000 de kilometri de drumuri comunale in toata tara. Cat privește componenta educationala, AFIR sprijina infiintarea și modernizarea a 225 de gradinite, a 36 de creșe și de unitati de tip after school, dar și extinderea sau modernizarea a 22 de institutii de invatamant secundar superior, filiera tehnologica a şcolilor profesionale din mediul rural”, a declarat Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian CHESNOIU.

 

Pentru decontarea cheltuielilor efectuate pana in prezent, prin aceste proiecte, AFIR a efectuat plati in valoare de 429 milioane de euro catre autoritatile publice locale.