Baciu (LAPAR): La ora actuala sunt 23 de tari care nu sustin plafonarea platilor directe

Fermierii romani nu accepta plafonarea platilor directe in viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC), iar numarul tarilor care impartasesc aceeasi opinie a ajuns la 23, a anuntat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 21 Februarie 2019

"Pe ceea ce inseamna plafonare sunt 23 de tari care nu doresc acest lucru, inclusiv una din cele mai aprige tari care a sustinut plafonarea, Olanda, acum este cea mai inversunata, pentru ca au observat toti ca este o mare plasa ca se ia de la aia mari si se da la aia mici. Interesul nu era acesta, ci era un interes ascuns: de a aduce banii din pilonul I la pilonul II la dezvoltare rurala, ceea ce vor italienii si spaniolii. Practic, celor mari vor sa le ia banii, iar cei mici raman la aceeasi suma, asa ca nu e in plus. Deocamdata se mai discuta, se mai negociaza. Acolo fiecare cauta sa obtina ceva", a declarat presedintele LAPAR, la finalul Adunarii Generale a membrilor Ligii. 

El a sustinut ca noua Comisie si noul Parlament, cel mai probabil, vor da plafonul la indemana fiecarei tari membre, ca sa gestioneze aceste sume cum doreste.

"Cele 5 tari care inca sustin plafonarea platilor directe sunt Ungaria, Italia, Spania, Belgia si Irlanda. Dar asta se schimba de la o zi la alta, pentru ca in UE este campanie electorala. Cate campanii electorale nu s-au castigat si aici cu Canalul Siret-Baragan?", a precizat Baciu.

Intrebat cate din cele 12 prioritati sustinute de LAPAR se vor regasi efectiv in noua PAC, presedintele Ligii a mentionat ca in conditiile in care Europa este in campanie electorala "se scot tot felul de promisiuni, dar asta nu inseamna ca se si materializeaza".

"Se discuta pe niste subiecte care practic nici nu au inceput. Ne dam toti cu parerea pe ceea ce inseamna viitorul PAC, dar Europa a intrat in campanie electorala. Sunt europarlamentare si se scot tot felul de promisiuni, dar asta nu inseamna ca se si materializeaza. De un PAC adevarat sau de niste propuneri concrete putem vorbi dupa ce se aranjeaza comisiile si noul Parlament european. Restul sunt vorbe, ghicim, dam cu presupusul", a adaugat Baciu.

Fara plafonare este prima prioritate sustinuta de LAPAR in noua Politica Agricola Comuna, deoarece aceasta ar trebui considerata o politica economica care asigura securitatea alimentara si nu o politica sociala.

"Plafonarea va descuraja antreprenorii de succes din mediul rural sa se dezvolte si sa-si mareasca afacerile peste un anumit prag. Avand in vedere faptul ca fermele sunt cele care asigura securitatea alimentara, este necesar sa existe o anumita predictibilitate si eficienta in ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor in domeniul agricol", se arata in pozitia LAPAR.

Conform Eurostat, din numarul total de 10,3 milioane de ferme din UE, 66% au mai putin de 5 ha si doar 11% dintre fermierii care conduc afaceri agricole au sub 40 de ani iar 32% dintre acestia au peste 65 de ani. De asemenea, 3% din fermele din Uniunea Europeana care au o dimensiune egala sau mai mare de 100 ha lucreaza peste jumatate din terenul arabil european.