Birocratia si lipsa fortei de munca – principalele probleme ale mediului de afaceri romanesc

Birocratia, lipsa fortei de munca si inflatia sunt principalele provocari carora trebuie sa le faca fata in acest moment mediul de afaceri din Romania.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 19 Iulie 2018

Concluziile sunt relevate in editia a-XVI- a a raportului anual de cercetare Carta Alba a IMM-urilor din Romania, publicatie realizata de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

„Rezultatele raportului de cercetare anual prezinta un mediu antreprenorial caracterizat astfel: in 30,87% dintre IMM-uri s-a estimat ca evolutia mediului de afaceri romanesc pe intreg anul 2018 va favoriza derularea activitatilor antreprenoriale. 47,41% dintre intreprinzatorii chestionati considera ca principala dificultate in activitatea IMM-urilor este birocratia. Aceasta este urmata de procesul de angajare, pregatire si mentinerea personalului (45,97%) si inflatia (40,25%). Totodata, cel mai important obstacol in accesarea fondurilor nerambursabile semnalat de intreprinzatori este reprezentat de birocratia excesiva si instabilitatea reglementarilor si a documentatiei (55,10%)”, a declarat presedintele CNIPMMR, Florin Jianu cu ocazia lansarii raportului de cercetare anual, Carta Alba a IMM-urilor din Romania, editia a-XVI-a.

Prezent la eveniment, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a asigurat antreprenorii ca in acest moment exista „mult mai putina birocratie in relatia cu ministerul in ceea ce priveste programele pe care institutia le dezvolta”: va dau un exemplu - internationalizarea intreprinderilor mici si mijlocii este un program ce a fost simplificat extrem de mult prin digitalizare. Asadar, ne dorim sa relationam tot mai mult prin intermediul mediului online. Inca se poate aplica si prin depunerea documentatiei la sediul agentiilor regionale sau la minister pentru cei care sunt mai putin familiarizati. Dar, personal imi doresc sa dam acces impuls in economia romaneasca in asa fel incat digitalizarea sa devina o realitate”, a specificat Stefan-Radu Oprea ministrul pentru Mediul de Afaceri  Comert si Antreprenoriat.