FAO: Comertul international cu produse agricole va detine un rol important in livrarea alimentelor

Comertul international cu produse agricole va detine un rol important in livrarea alimentelor in conditiile in care schimbarile climatice vor influenta semnificativ capacitatea multor regiuni ale lumii de a produce alimente.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 21 Septembrie 2018

Cea mai afectata va fi productia alimentara in tarile cu latitudini scazute, multe dintre acestea suferind deja de saracie, insecuritate alimentara si malnutritie, in timp ce in regiunile cu clima temperate temperaturile mai ridicate vor duce la cresterea productiei agricole.

Potrivit directorului general al FAO, José Graziano da Silva, pentru a impiedica extinderea si mai mare a decalajelor economice si alimentare dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, evolutia si extinderea comertului cu produse agricole trebuie sa fie echitabila si sa se lucreze in directia eliminarii foametei, nesigurantei alimentare si a malnutritiei.

„Comertul international are potentialul de a stabiliza pietele si de a realoca alimentele din surplus catre regiunile cu deficit de alimente, ajutand tarile sa se adapteze la schimbarile climatice si sa contribuie la securitatea alimentara”, se mentioneaza in cuvantul de introducere din raport.

Potrivit raportului, in special in tarile in curs de dezvoltare aflate sub riscul schimbarilor climatice, sprijinul acordat fermierilor va fi esential pentru a-i ajuta sa devina competitivi si pentru a obtine un echilibru mai bun in ceea ce priveste exportul si importul de alimente.  

Comerţul agricol a crescut semnificativ intre anii 2000 si 2016, de la 570 miliarde de dolari la 1,6 trilioane de dolari. O mare parte a acestui fapt a fost determinata de expansiunea economica din China, precum si de cresterea cererii globale de biocombustibili, precizeaza autorii raportului citat.

Potrivit acestuia, profilul economiilor emergente in comertul agricol la nivel mondial a crescut considerabil, cu cresterea veniturilor pe cap de locuitor si reducerea nivelului saraciei. Acest lucru a sporit consumul de alimente si importurile si a dus la castiguri in productivitatea agricola, stimuland exporturile de alimente, nu numai pe pietele din lumea industrializata, ci si in alte tari din sudul planetei.

„Astfel, in timp ce traditionalii giganti exportatori de alimente cum ar fi Europa sau Statele Unite raman exportatori agricoli de top in termeni de valoare, noii veniti le contesta suprematia. De exemplu, intre 2000 si 2016, Brazilia si-a marit ponderea in comertul cu produse alimentare la nivel mondial de la 3,2 la 5,7 la suta, China avanseaza inaintea Canadei si Australiei, devenind al patrulea exportator agricol din lume, iar Indonezia si India si-au marit considerabil exporturile ajungand printre cei mai mari zece exportatori de alimente din lume (8 şi 10, respectiv)”, se mai arata in raportul FAO.