Inspectorii ANSVSA au depistat aproape 20 de tone de dovlecei contaminati cu reziduuri de pesticide

In urma unor controale realizate de inspectorii ANSVSA la un depozit din judeţul Ilfov, au fost depistate aproape 20 de tone de dovlecei contaminati cu reziduuri de pesticide, proveniti din Turcia.

Scris de Ramona Dascalu, Luni, 16 Aprilie 2018

Saptamana trecuta, cu prilejul controalelor pentru depistarea reziduurilor de pesticide, inspectorii Autorității au prelevat probe din legume si fructe provenite din tari terte, dintr-un depozit din judetul Ilfov.

Pentru probele prelevate dintr-un transport de dovlecei provenit din Turcia, analizele de laborator au pus in evidență o depasire a limitei maxime admise pentru substanta Metalaxil-M.

Conform procedurilor, intregul lot de 19.644 de kg de dovlecei a fost distrus prin incinerare (in data de 13.04.2018). Nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum.

Verificarile cu aceasta tematica se realizeaza in posturile de inspectie la frontiera si in punctele finale de import si vizeaza determinarea prezentei si a incadrarii in limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele si legumele provenite din import.

Supravegherea si controlul acestor substante se realizează prin prelevarea de probe si analizarea acestora in cadrul laboratoarelor judetene si a Laboratorului National de Referinta din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti.