Mirdatod:Renuntarea la cotele de lapte a dus la importuri mari de materie prima

Tara noastra a importat in luna ianuarie 2018 peste 17.000 de tone de lapte brut, o cantitate in crestere cu 17,2% fata de aceeasi perioada din 2017 si cu 10,5% mai mult fata de luna decembrie, arata datele furnizate de catre Institutul National de Statistica.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 11 Februarie 2019

Care sunt de fapt realele provocari cu care se confrunta producatorii autohtoni ce activeaza pe piata lactatelor si a produselor din lapte, dar si care este reteta lor de succes intr-o industrie in care concurenta se regaseste la fiecare pas, ne-a explicat intr-un interviu ing. sef Aurel Nicu Bumb, reprezentantul Mirdatod, detinatorul brandului Telemea de Ibanesti, produs cu Denumire de Origine Protejata.

Cum caracterizati piata locala a lactatelor si a produselor din lapte?

Piata autohtona a lactatelor si a produselor din lapte este una foarte fragmentata. In acest moment, ea este segmentata astfel: produse lactate fermentate (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si alte produse lactate similare), branzeturi, lapte proaspat ambalat, produse lactate necontrolate si nefiscalizate, deserturi: budinci, orez cu lapte, mini-deserturi, mousse-uri etc.

Trebuie mentionat faptul ca in ceea ce priveste cantitatea de lapte colectata de unitatile de procesare, aceasta s-a majorat cu 12,4 la suta in ianuarie 2018, pana la 81.840 tone, comparativ cu aceeasi luna din 2017, si cu 4,4 la suta fata de decembrie 2017. Iar acestea sunt niste semne clare ca piata lactatelor se afla pe un trend ascendent.

Productia de lapte de consum a inregistrat un usor avans in ianuarie 2018 fata de ianuarie 2017, respectiv cu 1,4 la suta, dar a scazut cu 3,2 la suta fata de decembrie 2017, totalizand la finele primei luni din acest an 26.781 tone.

Potrivit datelor INS, in ianuarie 2018 comparativ cu luna precedenta, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a crescut cu 3.459 tone (+4,4 la suta). De asemenea, majorari ale productiei in luna ianuarie 2018 comparativ cu luna decembrie 2017 s-au inregistrat la lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si alte produse lactate similare) cu 3.926 tone (+24,7 la suta) si branzeturi cu 782 tone (+11,9 la sută).

Care sunt cele mai mari provocari cu care va confruntati in acest moment din punct de vedere legislativ?

Renuntarea la cotele de lapte au condus la importuri de lapte materie prima in cantitati mai mari. Companiile mari din Romania au adus lapte materie prima mai ales din Ungaria, pretul fiind mai mic decat al celei autohtone, fapt ce descurajeaza fermierii romani sa mai creasca animale.

O problema majora se refera si la capacitatea procesatorilor din Romania de a face fata unei competitii acerbe, in conditiile in care, in 2014, s-a inregistrat o crestere considerabila a productiei si colectarii in intreaga Uniune Europeana. „Producatorii de lactate se afla de acum inainte in concurenta deschisa unii cu altii”, se arata in raportul potrivit caruia cererea de produse lactate la nivel mondial va creste cu doar 2% pe an, pana in 2023”. Exista o nevoie continua de detectare si dezvoltare de noi piete, de crestere a cotei UE pe piata mondiala, de asigurare a accesului echitabil al exportatorilor UE si de stimulare a cresterii exporturilor”, se mai precizeaza in studiul realizat.

Comitetul accepta faptul ca eliminarea cotelor va duce la o concentrare sporita a productiei de lapte in exploatatiile agricole de mai mari dimensiuni si in anumite regiuni din UE, fapt cu impact direct asupra Romaniei. In tara noastra exista in jur de 111.200 de exploatatiile care realizeaza productie de lapte de vaca, iar cele mai numeroase sunt cele cu 1-3 capete, acestea reprezentand peste 90% din numarul total. Laptele produs in aceste exploatatii este livrat la procesare prin intermediul centrelor de colectare a laptelui. Numarul fermelor profesionale care livreaza laptele direct la procesare este de 1.464.

nicu bumb_1

Cum ati descrie profilul consumatorului roman? S-a schimbat el in ultimii doi-trei ani?

In opinia mea profilul consumatorului roman s-a schimbat radical, daca in anii ’90, romanii consumau produse cat mai ieftine dar cantitati mari, in anii 2000 profilul s-a schimbat si datorita cresterii puterii de cumparare, dar si datorita faptului ca romanii au inceput sa calatoreasca mult mai des in afara tarii, schimbandu-si astfel obiceiurile de consum.

In ultimii doi-trei ani, am observat, o atentie mai ridicata a consumatorului roman catre calitatea produselor.

telemea_DOP_1

Realizati-ne un top 5 al celor mai apreciate produse pe care le produceti?

 

1 – Telemeaua de Ibanesti

2 – Branza de burduf

3 – Cascavalul

4 – Smantana

5 – Untul si branza topita

 

Care sunt trendurile catre care se indreapta piata autohtona de lactate si produse din lapte?

Este o intrebare grea, dar in opinia mea, trendul pietei autohtone va fi sa procesam laptele materie prima din import si totodata sa consumam produse aduse din Europa si alte tari terte.

Speranta mea se indreapta insa catre productia autohtona de nisa, adica sa reusim sa pastram produsele lactate romanesti (traditionale), iar pe acestea sa le producem la calitate cat mai buna, bineinteles acest lucru va fi posibil numai daca vom avea lapte materie prima autohtona.

Fabrica de lactate Mirdatod Prod isi va mari capacitate de productie pana in 2020 pentru a ajunge sa proceseze 150.000 de litri de lapte pe zi. In acest sens, reprezentantii companiei au semnat de curand un contract de finantare in valoare de 5,8 milioane de euro fara TVA pentru constructia unei noi fabrici de lactate ce va fi realizata din fonduri europene. Termenul de finalizare al acesteia este de trei ani.