Pensiunile agroturistice – in topul investitiilor din HoReCa

In ultimii doi ani, pensiunile agroturistice au devenit segmentul in care se fac cele mai mari investitii din zona HoReCa.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 19 Iunie 2018

Conform site-ului  de asistenta de ofertare la santierele active din Romania, Victra.ro, in perioada ianuarie-aprilie 2018, un numar de 595 de unitati de cazare au fost supuse investitiilor.

Conform datelor, din acest total, pensiunile si agropensiunile reprezinta peste 57% din totalul investitiilor in unitati de cazare - cu 343 de proiecte in derulare, in timp ce hotelurile figureaza in lista proiectelor monitorizate in perioada mentionata mai sus cu un total de doar 137 de proiecte.

Si datele publicate de catre Institutul National de Statistica releva faptul ca in octombrie 2017 pensiunile turistice si agroturistice sunt, numeric vorbind, „vedete” absolute in ceea ce priveste tipul de unitate de cazare turistica preferat din tara noastra.

Mai mult chiar, astfel de investitii au fost incurajate si prin acordarea de fonduri europene, iar mizarea pe zonele pitoresti prin investitii cu grad scazut de risc si costuri mai mici de implementare s-a reflectat puternic in capacitatea de cazare turistica a tarii noastre, care a punctat o crestere de 4.5%.

Din totalul de 7.905 de structuri de cazare care figurau in Romania in luna iulie 2017, cele mai multe sunt pensiunile agroturistice - cu un total de 2.556 de unitati, urmate de pensiunile turistice, cu un total de 1.666 de unitati.