Peste 6 milioane de rasaduri din soiuri romanesti certificate, produse de Statiunea de cercetari legumicole din Buzau

Statiunea de cercetari legumicole Buzau a pregatit pentru acest an in serele proprii peste 6 milioane de rasaduri certificate din soiurile romanesti traditionale, de aproape trei ori mai mult decat anul trecut.

Scris de Ramona Dascalu, Luni, 16 Aprilie 2018

"Este un record absolut, nu cred ca vom reusi sa facem fata cererii, caci majoritatea cultivatorilor din tara noastra se indreapta tot mai mult spre soiurile de legume autentic romanesti destinate spatiilor protejate", a declarat cercetatorul Costel Vanatoru, membru al Academiei de stiinte agricole si silvice.

Potrivit sursei citate, "regina legumelor", tomata detine ponderea, urmata de castravete, ardei si vinete.

"Cel mai solicitate soiuri sunt cele vechi, traditionale, cum ar fi tomatele Buzau-1600, Buzau-22, Buzau-47, hibridul Siriana, care detine suprematia in randul rasadurilor, dar si legumele recent aclimatizate, cum ar fi lofantus, pentru mierea de inalta calitate, solicitata de apicultori, sau castravetele amar", a mai declarat sursa citata.

Costel Vanatoru sustine ca "o cerere in crestere este si pe zona de plante aromatice, pentru a extrage uleiuri esentiale pentru a le distila, au aparut mai multe distilarii de ultima generatie care solicita in special lofantus, busuioc, cimbru, salvia sau melisa".