Porumbul congelat din Ucraina, sursa probabila a contaminarii cu bacteria care afecteaza mai multe tari din UE

Porumbul congelat si posibil alte legume congelate sunt sursa probabila a contaminarii cu bacteria Listeria Monocytogenes care afecteaza Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia si Marea Britanie, se arata intr-un comunicat publicat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).

Scris de Ramona Dascalu, Vineri, 06 Iulie 2018

Expertii vor folosi secventierea completa a genomului pentru a identifica sursa alimentara, care initial s-a crezut ca este limitata la porumbul congelat. Pana in data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri, inclusiv noua decese, informeaza EFSA.

Aceleasi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate in legumele congelate produse de aceeasi companie din Ungaria in 2016, 2017 si 2018, ceea ce sugereaza ca tulpinile au persistat in fabrica de procesare in pofida procedurilor de curatare si dezinfectie efectuate.

Informatiile disponibile confirma contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totusi, sunt necesare investigatii amanuntite pentru a identifica punctele exacte ale contaminarii la fabrica din Ungaria, precizeaza Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

Romania nu figureaza pe lista de distributie a porumbului congelat contaminat cu Listeria Monocytogenes, produs in Ungaria, a anuntat, joi, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Institutia a primit aceste informatii prin Punctul National de Contact al Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje din Romania (PNC SFAAF RO). Reprezentantii ANSVSA afirma ca situatia este monitorizata permanent.

In 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranta alimentara din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate si a produselor congelate mixte produse de fabrica afectata in perioada august 2016 - iunie 2018, solicitand retragerea lor imediata si aducerea produselor in fabrica, pentru a se reduce riscul infectarii.

Totusi, este posibil sa apara noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubatie a liseriozei (de pana la 70 de zile). Pentru reducerea riscului infectiei, consumatorii trebuie sa gateasca complet legumele congelate, chiar daca acestea sunt consumate in mod obisnuit fara a fi gatite (de exemplu in salate sau smoothies). Aceste sfaturi se aplica in special consumatorilor cu cel mai ridicat risc de a contracta listerioaza, cum ar fi varstnicii, femeile insarcinate, nou-nascutii si adultii care au un sistem imunitar slabit, avertizeaza Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.