Bihor: Directia Agricola se implica in pregatirea profesionala a fermierilor

Directorul Directiei Agricole Bihor, ing. dr. Nicolae Hodisan, a declarat ca institutia pe care o conduce se va implica, dupa reorganizare, in pregatirea profesionala a celor care isi desfasoara activitatea in domeniul agricol.

Scris de Adrian Lazar, Luni, 16 Ianuarie 2017

Directorul Directiei Agricole Bihor, ing. dr. Nicolae Hodisan, a declarat ca institutia pe care o conduce se va implica, dupa reorganizare, in pregatirea profesionala a celor care isi desfasoara activitatea in domeniul agricol.


In acest context, Directia Agricola Bihor pregateste un proiect pentru finantare pe Masura 1, submasura 1.1, pentru a organiza cursurile obligatorii necesare fermierilor care au castigat proiecte cu fonduri europene. Fermierii erau obligati ca, pe parcursul implementarii proiectului cu fonduri europene, dupa primirea unui avans, sa faca dovada unui curs de pregatire pentru domeniul in care au primit finantare.

„Cursurile acestea au fost organizate de o singura firma pe tara, care a castigat pe masura 1, submasura 1.1, dar e clar ca nu a putut face fata calitativ, dar nici cantitativ. Au ramas foarte multi fermieri care nu au putut sa-si faca la timp cursul, ceea ce a dus la riscul sa dea banii inapoi. Acum vrem sa castigam acest proiect ca sa putem sustine noi aceste cursuri, in mod gratuit, pentru fermierii nostri”, a declarat Hodisan.

Directorul a subliniat ca provocarea pentru institutie va fi pregatirea profesionala a fermierilor, care sa nu se rezume doar la cursuri de lucrator in legumicultura si lucrator in zootehnie sau pomicultura, cursuri deja functionale. „Vreau sa aduc tematica noua, cursuri noi, sa le acreditam, astfel incat beneficiarii sa obtina certificate de calificare pe care pot sa le utilizeze atat in tara, cat si in afara. Tinerii nostri care pleaca la munca in strainatate majoritatea sunt angajati in agricultura ca si muncitori necalificati. Dar daca mergi cu o diploma recunoscuta de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei este altceva”, a afirmat Hodisan.

Acesta a mai precizat ca se lucreaza deja pentru acreditarea unor cursuri de formare si pregatire in agroturism, care sa fie o sursa importanta de venit in mediul rural: bucatar, chelner, receptioner, brutar, macelar-carmanger, patiser-cofetar, piscicultor. Alte cursuri noi care vor fi organizate din primavara sunt cele de vinificator-pivnicer sau de mecanizator pentru utilaje performante.

Potrivit HG 860 din 2016, Directia Agricola si-a recapatat, incepand din 30 decembrie 2016, atributiunile de formare profesionala si control, pe langa cele de implementare a strategiilor si politicilor agricole. Institutia si-a triplat statul de functii, de la 13 la 41 de posturi, odata cu preluarea noilor atributiuni.