Cluj: O echipa de studenti de la USAMV creeaza, cu o imprimanta 3D, figurine de ciocolata imbunatatita cu bacterii probiotice

Ciocolata ar putea deveni un „vehicul” in aportul de bacterii probiotice necesar in alimentatia copiilor, aceasta combinatie fiind studiata de o echipa de tineri cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca. 

Scris de Adrian Lazar, Joi, 15 Martie 2018

Ciocolata ar putea deveni un vehicul” in aportul de bacterii probiotice necesar in alimentatia copiilor, aceasta combinatie fiind studiata de o echipa de tineri cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca. 


Studentii Amalia Nemes si Alexandru Szabo deruleaza in laboratoarele universitatii o cercetare coordonata de prorectorul Dan Vodnar, in cadrul careia folosesc o imprimanta 3D cu care creeaza diferite figurine de ciocolata sau martipan, care sunt umplute cu o crema ce contine bacterii probiotice. Ciocolata este astfel imbunatatita, consumul ei aducand beneficii sanatatii.

Pentru a fi si mai placute copiilor, ciocolata si martipanul iau, in laboratoarele USAMV, forme de animale, masini sau casute, care sunt nu doar hazlii, dar pot contribui la echilibrarea microflorei intestinale.

„Incercam sa printam produse din ciocolata, martipan sau fondant pe care le putem utiliza, ulterior, in alimentatie, in special in cea a copiilor. Putem realiza un design atractiv pentru acestia, sub forma de casute, masinute, inimioare, diverse animalute si pasari cum ar fi bufnite sau veverite. Am dezvoltat aceste produse si am adus plus valoare ciocolatei, prin integrarea intr-o crema a bacteriilor probiotice specifice tractului intestinal, prietenoase cu organismul, care au efecte benefice asupra sanatatii si imunitatii copiilor, echilibrand microflora intestinala”, a explicat Dan Vodnar.

Tehnologia 3D printing pentru alimente este detinuta de universitate de cateva luni, iar studentii si profesorii care o utilizeaza incearca sa gaseasca noi metode a o folosi pentru crearea de produse sanatoase si atractive pentru consumatori.

„Aceasta imprimanta 3D se conecteaza la computer si apoi introducem materia prima pe care vrem sa o printam, care poate fi ciocolata, martipan, fondant, sau chiar paste sau piure de cartofi. Selectam modelul pe care vrem sa il obtinem, iar procesul de printare dureaza cateva minute”, a spus Amalia Nemes.

Cei doi tineri care se ocupa de proiectul mentionat sunt studenti in anul I, respectiv III, si pregatesc acest produs pentru salonul Proinvent, la care in fiecare an se inscriu zeci de cercetatori si inventatori.