268 de milioane de euro solicitate pentru investiții in pomicultura

268 de milioane de euro solicitate pentru investiții in pomicultura

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit pana in prezent 596 de cereri de finanțare a proiectelor de investiții in exploatații pomicole și in unitați de procesare a produselor din sectorul pomicol prin submasurile 4.1a, respectiv 4.2a din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Valoarea fondurilor solicitate ajunge la 268 milioane euro.

„Sectorul pomicol are o alocare separata in valoare de 322 milioane de euro, data fiind importanța pe care acesta o are in viziunea programatica a PNDR. Mai mult, liniile de finanțare acopera atat producția, cat și procesarea produselor provenite din pomicultura. Inițierea unei investiții in pomicultura nu este un proces simplu, ci dimpotriva, necesita o mult mai mare pregatire și proiectare. Ținand cont de aceasta, am reușit sa aducem multe imbunatațiri procesului de accesare și implementare, dialogul permanent pe care il avem cu beneficiarii facand posibila cunoașterea unor situații concrete și reale cu care aceștia se confrunta. Astfel, in acest moment am ajuns la un grad de solicitare a fondurilor de 83% din totalul alocarii.” a declarat Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR.

Pentru submasura 4.1a (Investiții in exploatații pomicole) numarul cererilor de finanțare depuse a ajuns la 554, valoarea fondurilor solicitate prin aceste cereri fiind de 251,1 milioane euro. Plațile efectuate sunt in valoare de 4,3 milioane euro, dat fiind specificul acestui tip de proiecte care necesita un timp mai lung pentru a demara investiția și pentru a solicita rambursarea banilor.

In zona ITI Delta Dunarii, prin sM 4.1a au fost depuse pana in prezent 10 proiecte a caror valoare de 5,3 milioane euro depașește alocarea de 5 milioane disponibila pentru aceasta zona.

Fondurile au fost solicitate pentru finanțarea unor investiții precum inființarea de plantații pomicole de nuci, meri, pruni sau arbuști fructiferi, pentru reconversia livezilor de pomi fructiferi și pentru modernizarea exploatațiilor pomicole.

Prin submasura 4.2a (Investiții in procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol) au fost solicitate fonduri in valoare de 11,6 milioane euro, valoarea contractelor fiind de 4,2 milioane euro.

Printre obiectivele proiectelor care au fost selectate pentru finanțare se numara și construcția unor secții pentru depozitarea legumelor, producția de superalimente ecologice, reabilitarea și dotarea unor linii de procesare a fructelor.

„In aceasta perioada am publicat pe site-ul AFIR spre consultare publica, pana pe 4 decembrie 2017, Ghidul solicitantului pentru submasura 4.1a. Așteptam cu deosebit interes propuneri constructive pentru imbunatațirea acestui document care stabilește modalitatea de accesare și de implementare a proiectelor. Ca de fiecare data, toate propunerile venite de la potențialii beneficiari vor fi analizate cu cea mai mare deschidere și responsabilitate pentru a putea crea impreuna cadrul propice accesarii acestor fonduri, atat de necesare dezvoltarii pomiculturii.” a precizat Adrian CHESNOIU.

AFIR a primit pana in prezent 43.114 de cereri de finanțare a proiectelor de investiții prin intermediul tuturor submasurilor de finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Fermierii, procesatorii, antreprenorii și primarii care au depus respectivele cereri de finanțare, au solicitat Agenției fonduri nerambursabile de 6,9 miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții, ceea ce reprezinta un procent de peste 76% din alocarea totala a PNDR 2020.

Plațile efectuate pana in prezent pentru investițiile realizate de beneficiarii PNDR se ridica la 2,5 miliarde de euro.

Informații suplimentare

Sprijinul financiar nerambursabil pentru exploatațiile pomicole acordat prin submasura 4.1a din PNDR 2020 poate ajunge pana la 1.050.000 de euro pentru un proiect, finanțarea nerambursabila fiind in proporție de maximum 90%.

Printre investițiile eligibile se numara reconversia plantațiilor existente, inclusiv costurile pentru defrișare, materiale de plantare etc, inființarea de plantații pomicole, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de susținere, pregatirea solului, lucrari de plantare, sisteme de protecție pentru grindina și ploaie sau inființarea și modernizarea pepinierelor pentru producerea de material de inmulțire și material de plantare fructifer, inclusiv costurile pentru: material plantare, pregatire sol, lucrari de plantare, plase antigrindina etc.

Intensitatea sprijinului acordat prin submasura 4.2a din PNDR 2020 este 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și de 40% pentru intreprinderi mari. Pentru intreprinderi micro şi mici, inclusiv forme asociative, sprijinul nu va depași 600.000 euro/ proiect sau 900.000 euro pentru investitiile care conduc la un lanț alimentar integrat. Intreprinderile mijlocii (inclusiv forme asociative) beneficiaza de o finanțare maxima de 800.000 euro/ proiect sau, in cazul investitiilor care conduc la un lanț alimentar integrat, finanțarea ajunge la 1.100.000 euro/ proiect. Valoarea maxima a fondurilor nerambursabile este de 1.500.000 euro pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat, in cazul intreprinderilor mari.

Lista completa a investițiilor și cheltuielilor eligibile este detaliata in Ghidul Solicitantului, disponibil pe www.afir.info, secțiunea investiții prin PNDR.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Revista Curenta

af10

 

Save

Save

Save

Save

  unnamed

  Pioneer

Abonare Newsletter

Daca doresti sa primiesti stirile si noutatile din Agricultura, Alimentatie, Zootehnie, Bauturi te rugam sa te abonezi la newsletter-ul nostru !!!!
Pentru asta este nevoie doar sa introduci datele tale in formularul de mai jos:

FaceBook FanBox

Ne gasesti si pe Pinterest