Cel mai important eveniment agricol din Romania, Indagra 2017, isi deschide miercuri portile la Romexpo

Cel mai important eveniment agricol din Romania, Indagra 2017, isi deschide miercuri portile la Romexpo

Publicat în Noutati Scris de  Octombrie 23 2017 dimensiune font scade mărime font creşte dimensiunea fontului 0

Cel mai mare si cel mai important eveniment agricol din Romania, targul international Indagra 2017, organizat de catre Romexpo in parteneriat cu Camerele de Comert si Industrie din Romania (CCIR), se va desfasura in acest an in perioada 25 - 29 octombrie 2017, alte doua evenimente cu tematici complementare avand loc in aceeasi perioada, respectiv Indagra Food - Targ international pentru industria alimentara si Expo Drink & Wine - Targ de vinuri, bauturi alcoolice si non-alcoolice.

Pentru a fi performanta, agricultura romaneasca, alaturi de sectoarele conexe, are nevoie de investitii, de cercetare, de masini si utilaje de ultima generatie, de tehnici si tehnologii moderne, de seminte si material saditor de calitate. Toate acestea si multe altele sunt aduse in atentia pietei in cadrul celei de-a XXII-a editii Indagra, locul unde se reunesc cele mai reprezentative firme din tara si din strainatate", potrivit organizatorilor.

Tematica Indagra din acest an cuprinde: Agricultura (utilaje agricole, irigatii si echipamente, transporturi din domeniul agricol, ingrasaminte pentru agricultura, sere si solarii, material saditor, seminte); zootehnie (cresterea animalelor, cresterea pasarilor, abatorizare, utilaje si echipamente zootehnice, nutreturi combinate, produse de uz veterinar, dezinsectie, deratizare); Viticultura; Echipamente de protetie si lucru; Laboratoare si aparatura; Finantari, consultanta si proiecte; Organisme de certificare; Bursa de joburi in domeniu.

Targul de agricultura este deschis la Romexpo, in perioada 25 - 28 octombrie 2017, intre orele 10:00-18:.00, iar in ultima zi, 29 octombrie 2017, intre 10:00-16:00. Biletul de intrare pentru adulti si studenti este de 20 de lei/zi.

Organizatorii precizeaza ca editia precedenta a Indagra a stabilit noi recorduri: 515 de companii expozante din 22 de tari, o suprafata expozitionala de 32.428 metri patrati, 64.800 vizitatori, Pavilion National al Frantei, participari de grup din Italia, Olanda, Grecia si Turcia si un gradul de internationalizare de 32%.

Potrivit unui studiu PwC Romania publicat in primavara acestui an, Romania este una dintre tarile europene cu cel mai ridicat potential in sectorul agricol, avand a 6-a cea mai mare suprafata agricola utilizata dintre tarile UE, insa se confrunta cu un randament foarte scazut al productiei agricole. Problemele care genereaza aceste discrepante in agricultura din Romania sunt legate de fragmentarea masiva a suprafetelor agricole, lipsa tehnologizarii, a irigatiilor si a centrelor de stocare a productiilor agricole, dar si pregatirea oamenilor care lucreaza in agricultura.

Romania avea o suprafata agricola utilizata de 13,9 milioane de hectare, la nivelul anului 2013, dupa cea a Frantei (29 milioane ha), Spaniei (23,6 milioane ha), Marii Britanii (17,3 milioane ha), Germaniei (16,7 milioane ha) si Poloniei (14,4 milioane ha), dar mai mare decat cea de care dispuneau Italia (13,1 milioane ha), Ungaria (5,3 milioane ha) sau Bulgaria (5,1 milioane ha).

Raportul arata ca aproximativ 60% din suprafata agricola utilizata a Romaniei (8,2 milioane hectare) o reprezinta terenul arabil, iar din aceasta suprafata circa doua treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. In aceste conditii, Romania este unul dintre cei mai mari 10 exportatori de cereale din lume (locul 9 in lume la exportul de grau si locul 6 la exportul de porumb).

Desi cea mai mare parte a suprafetei cultivate este utilizata pentru cereale, acestea genereaza mai putin de 25% din valoarea productiei agricole totale, de 14,2 miliarde de euro la nivelul anului 2015, precizeaza realizatorii studiului PwC.

In context, raportul arata ca ponderea agriculturii in Produsul Intern Brut al Romaniei a scazut constant in ultimii 20 de ani, de la 22,6% in 1993 la sub 5% din PIB in 2015, iar aceasta scadere a venit pe fondul transformarii structurale a economiei romanesti, de la o economie preponderent industrial-agrara, la una bazata in principal pe servicii.

"Daca luam in considerare valoarea adaugata bruta la hectar, Romania se situeaza tot pe una dintre ultimele pozitii, aceasta fiind in jur de 600 de euro/ha la nivelul anului 2013, in timp ce in tarile din Europa de Vest valoarea adaugata bruta la hectar depaseste 1.000 de euro/ha", subliniaza raportul.

De asemenea, aproximativ 85% din totalul fortei de munca din agricultura este nesalariata, lucrand pe propriile exploatatii agricole de subzistenta. Prin contrast, ponderea medie a lucratorilor nesalariati din sectorul agricol in UE este de 72%, iar in unele state chiar cu mult mai redusa (Spania - 50%, Franta - 63,1%, Germania - 55,8%).

Nu in ultimul rand, randamentele Romaniei sunt in urma mediei europene cu 37,1% la productie de grau si 49,3% la productia de porumb, iar Romania este depasita de multe tari din Europa Centrala si de Est la acest capitol. Randamentele slabe in productia de cereale limiteaza volumul, valoarea si contributia la PIB a productiei anuale de cereale.

Romania este mult in urma altor tari europene si din punctul de vedere al sistemului de irigatii, in conditiile in care secetele afecteaza frecvent peste 50% din terenul agricol, dar numai 12% din terenul agricol dispune de irigatii viabile.

"Evaziunea fiscala ridicata din sectorul agricol este un alt factor care limiteaza dezvoltarea agriculturii, sectorul agricol detinand, de altfel, a doua cea mai mare pondere din evaziunea fiscala totala din Romania, 9% sau aproximativ 1,7 miliarde euro, potrivit datelor Consiliului fiscal", mai arata raportul PwC.

Anul acesta, Romania obtinut cateva recorduri in agricultura, in conditiile in care autoritatile au anuntat o productie-record de floarea-soarelui, respectiv 3,167 milioane de tone, o recolta de peste 10,1 milioane de tone la grau, una de rapita de 1,7 milioane de tone, in timp ce productia la orz si orzoiaca a totalizat 2,017 milioane de tone.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Revista Curenta

af10

 

Save

Save

Save

Save

  unnamed

  Pioneer

Abonare Newsletter

Daca doresti sa primiesti stirile si noutatile din Agricultura, Alimentatie, Zootehnie, Bauturi te rugam sa te abonezi la newsletter-ul nostru !!!!
Pentru asta este nevoie doar sa introduci datele tale in formularul de mai jos:

FaceBook FanBox

Ne gasesti si pe Pinterest