#coronavirus: Ce masuri de sustinere asteapta producatorii din sectorul legume-fructe

Deblocarea sprijinului cuplat pentru 2019, incurajarea productiei romanesti de pasta de tomate, plafonarea preturilor din piete, realizarea unor centre pentru sortarea si ambalarea legumelor si a fructelor. Acestea sunt o parte dintre masurile care ar trebui luate in calcul de Ministerul Agriculturii, pentru sustinerea producatorilor romani in aceasta perioada de criza cu noul coronavirus.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Joi, 19 Martie 2020

Declaratia apartine presedintelui Organizatiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare (OIPA) de Legume-Fructe, Aurel Tanase, acordata jurnalistilor AgroFood.Ro

Deblocarea sprijinului cuplat pentru 2019

„Producatorii de legume si fructe au de primit subventia pe 2019, respectiv sprijinul cuplat. Cei de la Ministerul Agriculturii asteapta ca in actul normativ sa intre si cartoful, care are termen de depunere a documenteleor pe 15 mai. Si i-am rugat pe cei din minister, sa facem doua acte normative, respectiv sa deblocheze prima sarja de plati. Pentru ca in perioada aceasta, fermierii au cheltuieli foarte mari, cu motorina, forta de munca, rasadurile, plantarile, transportul etc. Fermierii deocamdata nu vand nimic, au nevoie de bani”.

Incurajarea productiei romanesti de pasta de tomate

„Romania consuma in fiecare an 45.000 de tone de pasta de tomate, iar 99,9% din aceasta inseamna import din China, in principal. Acum, nu se mai poate importa din China si aducem din Egipt, in mare parte. Iar preturile au sarit fara precendent. Cred ca este deja, un lucru de siguranta nationala. Trebuie gandit un program in asa fel incat – conditii avem sa infiintam 7.000 de ha de rosii - sa facem materie prima pentru pasta de tomate aferenta consumului, din productie romaneasca”.

Plafonarea preturilor din piete

„Exista deja speculanti in pietele din cartiere care vand ceapa cu 9 lei/kg si cu 6 lei, kg de cartofi. In conditiile in care, pretul la cartofi pleaca de la producator cu 1,5-1,7 lei/kg. Imaginati-va ca se multiplica de 5 ori. Tot s-a vorbit in ultima perioada de o plafonare a preturilor si cred ca este binevenita”.

Infintarea de centre care dau valoare adaugata marfii          

„Trebuie sa intervenim pentru realizarea unor centre unde sa putem da valoare adaugata marfii, in sensul sortarii si aranjarii in ambalaje, pentru a o putea trimite catre lanturile de magazine unde este nevoie foarte mare”.