#coronavirus Claudiu Franc, FCBR: „Munca in fermele de vaci nu poate fi oprita. Putem face carantina in ferma”

Singura frica a fermierilor pe fondul raspandirii virusului COVID-19 in Romania era ca vor ramane fara forta de munca. Insa, solutia salvatoare a venit de la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor, a explicat jurnalistilor AgroFood.Ro, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine in Romania (FCBR), Claudiu Franc.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Joi, 19 Martie 2020

Zootehnia este unul dintre domeniile care trebuie sa isi continue actvitatea si in vremuri de criza. Vacile trebuie mulse zilnic, de cateva ori pe zi, si furajate. Iar pentru asta, fermierii au nevoie de angajati in ferma. Teama cea mai are a lor era sa nu apara imbolnaviri in cazul angajatilor.  

„Pe noi nu ne afecteaza aceasta criza in mod direct. De fapt, frica noastra era sa nu se imbolnaveasca angajatii si sa ramanem fara oameni. Si asa avem lipsa de forta de munca. Si atunci, decizia care a venit de la ANSVSA a fost una inteleapta, sa putem pastra personalul in ferma, insa in carantina pe o perioada mai indelungata de timp. Noi le vom asigura masa si cazarea si ne bucuram ca ramanem cu oamenii in ferma”, ne-a spus Claudiu Franc.

Mai mult, acesta sustine ca sansele ca laptele de la vaci sa se contamineze cu noul coronavirus sunt nule. Asta pentru ca, laptele imediat dupa muls contine o enzima - care fiind in cantitate foarte mare omoara orice astfel de forma de virus. Chiar si bacteriile care se afla in lapte in forma initiala, scad foarte mult sub actiunea acesteia.

Tot in acest context, si fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea sustine ca activitatea in spitale si in agricultura nu poate fi oprita, iar munca in camp, in grajd si in fabricile de prelucrare a produselor alimentare se face continuu, la timp, indiferent de vreme sau calendar.

„Fermierii si hrana, alaturi de medici si medicamente, sunt scutul nostru de aparare impotriva dusmanilor nevazuti. Boala si foamea nu se vad, dar se simt. Suntem intr-o situatie dificila, careia trebuie sa ii facem fata, ascultand de autoritati si specialisti, conformandu-ne si contribuind fiecare cu ce putem. Daca fabricile pot fi oprite, daca munca poate fi mutata la domiciliu - online, in anumite sectoare, in spitale si agricultura, activitatea nu poate fi oprita. Munca in camp, in grajd si in fabricile de prelucrare a produselor alimentare se face continuu, la timp, indiferent de vreme sau calendar”, a scris miercuri seara, pe Facebook, Petre Daea.