#covid19 EXCLUSIV Marius Tudosiei (Bacania Veche): „Antreprenorii au nevoie de masuri concrete. Nu vreau sa renunt la niciunul dintre angajatii mei”

„Este posibil”, „vom lua unele masuri”, „ne gandim sa...” – sunt numai o parte din verbele folosite de catre autoritati si care ofera motive mari de ingrijorare in randul antreprenorilor mici si medii din zona HoReCa si food delivery.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 25 Martie 2020

In timp ce multi dintre acesti jucatori au pus deja lacatul pe usi, in piata mai exista  cativa care au ales sa se zbata din rasputeri ca sa nu iasa din carti, chiar daca acest lucru inseamna sa lucreze la o capacitate de 20-25% din activitatea intreprinsa.

Este si cazul lui Marius Tudosiei, owner al Bacaniei Vechi, care in aceasta perioada si-a concentrat activitatea business-ului pe livrarile de mancare la domiciliu, asta dupa ce in urma cu o saptamana si-a inchis Bistro-ul pe care-l detinea in zona Pipera.

Intre livrarile la domiciliu pe care le facea personal, am reusit sa vorbim cu el despre ce simte in aceste momente un mic intreprinzator. Si a deschis subiectul cu lucrul pe care el il considera ca fiind cel mai important in acest moment – cum salvam cat mai multe business-uri.

„ Autoritatile trebuie sa ia masuri concrete in ceea ce priveste sprijinirea antreprenorilor mici si mijlocii. Sa fim clari - masura amanarii tuturor controalelor impreuna cu cea referitoare la scutirea darilor catre Stat pentru o perioada limitata de timp nu avantajeaza companiile medii si mici care sunt cu taxele la zi, avantajeaza societatile mari care mai intotdeauna au datorii la Stat”.

Marius Tudosiei ne-a recunoscut ca in acest moment gandul care-l macina cel mai tare este situatia angajatilor sai. In lipsa unor masuri concrete, nu stie cum sa-i relocheze, atat cat se poate in business-ul readaptat conjuncturii actuale: „ne-am dori niste masuri foarte concrete. Auzim tot mai des despre solutii temporare precum somajul tehnic, concediu fara plata etc. Avem nevoie sa ni se zica: dragilor, ne aflam in aceasta situatie, ceea ce putem face pentru voi este urmatorul lucru - incepand cu luna X toti angajatorii afectati de aceasta criza nu mai platesc taxe pe salarii, conditia principala insa este sa nu va concediati angajatii! Legat de acest subiect, noi la acest moment ne aflam in discutii cu angajatii ca sa vedem ce formula benefica gasim pentru ambele parti. Desigur, reducandu-ne activitatea, teoretic ar trebui sa renuntam la o parte dintre ei, nu as vrea sa fac asta. Vreau sa pastrez cat mai multi dintre ei, daca nu chiar pe toti. In acest sens, ne gandim sa le reducem programul de munca. Nu vreau sa renunt la ei si am sa ma lupt pentru pastrarea tuturor in echipa cat de mult o sa pot, crede-ma”, ne-a explicat foarte hotarat owner-ul Bacaniei Vechi.

marius 3

Pentru ca stie ca multi dintre antreprenori ii impartasesc aceasta ingrijorare, Marius Tudosiei face un apel catre acestia: „stiu ca in aceste momente gandurile ne zboara cum si ce solutii sa gasim ca sa supravietuim, insa nu trebuie sa facem abstractie de o certitudine: aceasta criza o sa ia sfarsit si va trebui sa ne reluam activitatea. Nu o sa fie usor, asa ca este foarte important cu cine, cu ce echipa vom face acest lucru. Avem nevoie de angajatii nostri care ne-au fost alaturi”.

Desi in ultimele saptamanii, mai exact de cand s-a desclansat criza coronavirusului, Bacania Veche si-a triplat comenzile online, zona aceasta de food delivery nu este o solutie salvatoare si permanenta, pentru ca ea reprezinta doar 20-25% din totalitatea activitatii desfasurate.

Bacania Veche si-a inceput povestea despre gusturi nealterate, de la tara, despre arome autentice si gusturi din copilarie in urma cu zece ani, iar parteneriatele pentru cea mai mare parte dintre ingredientele utilizate in retete sunt realizate cu producatorii locali.