Solutie de plata inovatoare de la Mastercard. Micii comercianti pot accepta platile contactless

Phos si Mastercard lanseaza un proiect pilot prin care se introduce o solutie de plata inovatoare, compatibila cu dispozitivele mobile android, care le permite micilor comercianti acceptarea platilor contactless, fara necesitatea unor echipamente suplimentare.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Marti, 10 Martie 2020

Solutia, simpla si eficienta, va facilita acceptarea platilor fara numerar pentru milioane de IMM-uri si, prin urmare, va contribui la dezvoltarea acestora. Comerciantii micro, mici si mijlocii reprezinta coloana vertebrala a economiei europene, insa, in mod traditional, modul lor de functionare presupune exclusiv acceptarea platilor in numerar, o modalitate de plata nesigura si dezavantajoasa din pricina costurilor ascunse si a problemelor de securitate inerente, se mentioneaza in comunicat.

„Libertatea de alegere a modalitatii de plata a devenit fundamentala, fapt ce a reprezentat o adevarata problema pentru afacerile mici. Solutia oferita de phos este conceputa special sa se plieze pe nevoia de flexibilitate si de costuri accesibile a micilor comercianti, oferindu-le oportunitatea de a se folosi de o tehnologie deja disponibila, precum smartphone-ul, pentru a accepta, in mod convenabil si sigur, plati contactless", a declarat Cosmin Vladimirescu, country manager Mastercard Romania si Croatia.

Aplicatia phos este deja disponibila in magazinul Google Play si permite tuturor dispozitivelor android pe care este instalata sa accepte, fie plati cu carduri contactless, fie plati prin intermediul altor dispozitive dotate cu tehnologia NFC, asa cum sunt telefoanele, ceasurile si bratarile inteligente.

Printre avantajele aplicatiei se numara si verificarea comerciantilor prin intermediul unui proces complet digitalizat, care ia in considerare protocoale de prevenire a evaziunii fiscale si a spalarii de bani, precum si alte reglementari locale aplicabile.

Insistand pe securitatea solutiei, Mastercard, prin Serviciul Mastercard Digital Enablement, a certificat phos ca fiind una dintre primele solutii digitale POS pentru dispozitivele android, se mentioneaza in comunicat.

"Includerea firmelor defavorizate din punct de vedere financiar in piata platilor digitale reprezinta o borna importanta in procesul de simplificare a serviciilor financiare, pe care o urmarim", a declarat Antonina Martinova, cofondator phos.

Proiectul pilot va beneficia de sprijinul Paynetics, o institutie e-money cu licenta valabila in Uniunea Europeana, in calitate de banca tutelara, si este programat sa se deruleze pana in aprilie 2020. Prin colaborarea cu aproximativ 200 de IMM-uri din tarile participante - Romania, Marea Britanie, Germania si Bulgaria - se va facilita adaptarea acestei solutii de plata inovatoare in conformitate cu realitatea conditiilor pietii actuale.

Phos este o solutie exclusiv software care suplineste functionalitatea POS-ului, facand posibila acceptarea platilor de la carduri contactless sau de la telefoane mobile direct catre orice dispozitiv Android cu NFC, fara nevoia de hardware suplimentar.