1,1 mil ha din Romania, lovite de seceta. Cea mai afectata zona - judetul Constanta

Suprafata agricola calamitata pana in prezent din cauza secetei se ridica la 1,1 milioane de hectare, cea mai mare inregistrandu-se in judetul Constanta, 416.000 hectare, in timp ce suprafetele irigate la nivel national au ajuns la 222.121 hectare, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 13 Mai 2020

„Avem pana acum situatia centralizata legata de declaratiile suprafetelor calamitate si raportata la declaratiile fermierilor. Suprafata calamitata este de 1,1 milioane hectare. Echipele de constatare a pagubelor produse de seceta lucreaza, au lucrat si sambata si duminica, astfel incat acolo unde fermierii doresc intoarcerea culturilor sa aiba posibilitatea sa o faca. Judetele cu suprafetele calamitate cele mai mari sunt Constanta, care are 416.000 hectare calamitate, iar suprafata irigata acum 13.000 de hectare, si Tulcea, care are o suprafata calamitata de 129.000 de hectare, iar aici se iriga pe 13.000 hectare. Ialomita cu 123.000 de hectare calamitate, iar suprafata irigata 25.000 de hectare, Braila, cu 97.000 de hectare calamitate, iar suprafata irigata 100.000 hectare, Buzau - 75.000 de hectare calamitate si 7.000 hectare irigate, iar judetul Galati 61.000 de hectare calamitate si o suprafata irigata de 27.000 de hectare. Practic, astazi, se iriga in total tara pe 222.131 hectare, apa fiind introdusa pe 2.100 kilometri de canal”, a precizat Oros.

El a subliniat ca se asteapta centralizarea tuturor datelor pentru a se cunoaste suprafata exacta calamitata in urma secetei puternice si extreme.

Potrivit prognozei de specialitate, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), in intervalul 12 - 18 mai, in cultura graului de toamna, continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Dobrogea, Muntenia, Banat, Crisana si Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei si Moldovei. Izolat in nordul Olteniei si al Maramuresului, estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare.

In plus, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Moldova, local in nord-estul, centrul, estul, sud-estul si sud-vestul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, estul, nordul, izolat in sudul, centrul si vestul Munteniei.

Conform specialistilor ANM, in Maramures si Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, local in nordul, vestul, sudul si sud-estul Munteniei, nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, nord-vestul, estul, centrul si sudul Moldovei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.