150 de fermieri livreaza legume prin Cooperativa Tara Mea catre hypermarketuri. Afla cum au reusit sa se organizeze

Cooperativa agricola Tara Mea a preluat din luna aprilie, activitatea de centralizare, stocare si livrare a 150 de producatori romani de legume. Iar, de saptamana trecuta, a inceput sa livreze marfa catre hypermarketuri.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Joi, 14 Mai 2020

„Producatorii romani s-au confruntat, in ultima perioada, cu pierderi enorme, din cauza faptului ca lanturile de livrare au fost grav afectate de situatia Covid. Pentru ca este extrem de greu sa anticipeze comenzile, multe legume au ramas nerecoltate pe camp sau nelivrate, aducand pierderi masive in activitatile micilor producatori. Lupta dintre producatorii romani si hypermarketuri trebuie sa inceteze. Ambele parti au perfecta dreptate. Din veriga lipsea un lant, o alta meserie, asa cum este peste tot in lume. De azi inainte, centralizarea comenzilor, sortarea ambalarea si livrarea devin treaba specialistilor de la Cooperativa Tara Mea”, sustin reprezentantii Cooperativei.

Analiza de piata facuta de Cooperativa Tara Mea in ultimii 5 ani arata ca Romania este capabila sa asigure consumul integral de legume si fructe al locuitorilor sai.

Reprezentantii Cooperativei sustin ca fermierii romani pot oferi produsele necesare, iar hypermarketurile, in ciuda parerii generale, vor sa distribuie produse romanesti prin retele proprii, insa singurele verigi lipsa in acest lant sunt absenta aparaturii si a centrelor de colectare si lipsa de experienta a producatorilor in estimarea, centralizarea, sortarea si livrarea legumelor.

„Precomenzile si insamantarea trebuie facute centralizat, cu un an inainte, pe baza estimarilor din anul trecut. E firesc ca un hypermarket sa nu poata lucra cu 300 de producatori mici. Aceasta este o alta activitate, care necesita organizare si cunoasterea perfecta a lantului de productie. Am preluat noi acest proces anevoios pentru fermierii romani, pentru 150 de fermieri APIA, in aceasta perioada extrem de plina de incercari pentru ei. Am reusit deja sa ii centralizam, sa intelegem nevoia fiecaruia si din data de 6 mai sa livram”, spune presedintele Cooperativei Tara Mea, Florin Burculescu.