26.000 de fermieri din Harghita, asteptati sa depuna cereri pentru subventii la APIA

Aproximativ 26.000 de fermieri harghiteni sunt asteptati sa depuna cereri la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) pentru acordarea de subventii de la Uniunea Europeana, atat pentru terenuri cat si pentru animale, termenul limita fiind 15 mai.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 05 Martie 2019

Directorul APIA Harghita, Haschi Andras  declarat ca fermierii din judet sunt ajutati sa isi intocmeasca dosarele de catre angajati ai primariilor sau de reprezentanti ai asociatiilor profesionale, dupa care merg la centrele APIA din judet unde isi depun documentele.

Potrivit sursei citate, in judet sunt asteptati sa isi depuna dosarele, pana la 15 mai, un numar de 26.000 de fermieri, pentru o suprafata de 190.000 hectare.

„Ne asteptam sa vina in jur de 26.000 de mii de fermieri (...), cu o suprafata de 190.000 hectare si asta, in bani, insumeaza, aproximativ, la nivelul judetului Harghita, anual, 70 milioane de euro, care intra in conturile fermierilor”, a spus Haschi Andras.

Fermierii sunt programati sa isi depuna dosarele si primesc in acest sens un mesaj pe telefon sau mail, astfel incat sa nu se aglomereze activitatea centrelor APIA din judet.

„Ceea ce este foarte important, ca toti fermierii sunt, practic, programati. Adica, fermierul primeste pe hartie sau prin telefon sau prin sms, sau diverse cai, depinde de la comuna la comuna. Uneori este trimis un om la poarta, acasa, sa il cheme pe om sa vina sa depuna cererea, pentru ca nu putem sa ne permitem ca in prima saptamana sa nu vina nimeni si in ultima saptamana sa vina 500 oameni. Pentru ca, practic, nu putem termina toata treaba. Este bine de stiut, ca la inceput nu primim toti fermierii. In primele trei-patru saptamani pot sa vina doar fermierii care au mai putin de zece hectare de teren arabil si care nu au animale. Intre timp, se mai lucreaza la sistemul informatic, care va da posibilitatea şi celorlalti fermieri sa vina sa depuna cererea. Asta se intampla dintotdeauna”, a explicat directorul APIA Harghita.

In Harghita sunt sase centre APIA, respectiv la Cristuru Secuiesc, Odorheiu Secuiesc, Sanmartin, Gheorgheni, Toplia si centrul judetean de la Miercurea Ciuc. Fermierii mari, cu suprafete de peste 50 de hectare, respectiv cei care detin doar animale si nu au teren, trebuie sa mearga la centrul de la Miercurea Ciuc. In ceea ce priveste platile pe anul trecut, Haschi Andras a precizat ca inca nu s-au finalizat si ca acest lucru se va intampla pana la 31 martie.