350 de cooperative agricole vor fi infiintate printr-un proiect european

Un numar de 350 de cooperative agricole vor fi infiintate in urmatorii ani in Romania, in cadrul unui proiect european ce vizeaza îincurajarea infiintarii formelor asociative, ca o necesitate a dezvoltarii sectorului agricol.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 19 Aprilie 2019

Proiectul, intitulat „Servicii de consiliere acordate producatorilor agricoli in vederea infiintarii si dezvoltarii formelor asociative in sectorul agricol”, este derulat de EGIS Romania, o companie care ofera servicii de consultanta fermierilor, proiectul fiind cofinantat din FEADR, prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

Obiectivul proiectului consta in promovarea serviciilor de consiliere in randul producatorilor agricoli, cu scopul de a facilita asocierea acestora in cooperative agricole sau grupuri de producatori conform legislatiei nationale in vigoare.

Prezent la Miercurea Ciuc, la o conferinta care a avut ca scop incurajarea fermierilor sa infiinteze forme asociative, coordonatorul proiectului, Dragos Alexandru, a precizat ca primul obstacol in convingerea fermierilor sa se asocieze este mentalitatea acestora, motiv pentru care se organizeaza intalniri directe cu acestia.

„Trebuie sa lucram la mentalitate cu cei care au trait in perioada comunista si nu vor sa auda de cooperative, dar si cu cei care in perioada comunista nu erau adulti, nu stiau ce se intampla in jurul lor, insa, din experienta post 1990, asocierea era o experienta de cele mai multe ori negativa. (...) Avem intalniri directe individuale cu fermierii, avem infiintate 19 birouri la nivel local, unde am identificat colegi care intr-adevar lucreaza cu fermierii, este nevoie de contactul direct cu fermierii”, a aratat Dragos Alexandru.

In cadrul proiectului, sunt oferite servicii de consultanta pentru 10.000 de producatori agricoli cu scopul final al infiintarii a 350 de cooperative agricole, din care minimum opt grupuri de producatori locali in toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei.

In Regiunea Centru, din care fac parte si judetele Harghita si Covasna, vor fi oferite servicii de consultanta catre 1.488 de producatori agricoli, pentru infiintarea a 50 de cooperative agricole, din care minimum un grup de producatori locali.

Producatorii agricoli din Romania vor beneficia de sprijin pentru infiintarea unei forme asociative, de consiliere tehnologica, fiscala si juridica, elaborarea planului de afaceri si monitorizarea acestuia timp de 12 luni in vederea evaluarii stadiului privind functionarea si elaborarea ajustarilor necesare, identificarea de solutii pentru o cat mai buna organizare a cooperativei si pentru cresterea vanzarilor prin crearea unui lant scurt de productie-distributie-vanzare, sprijin in redactarea si intocmirea documentatiei pentru accesarea de fonduri publice si europene.

Dragos Alexandru a prezentat si cateva avantaje ale asocierii, cum ar fi achizitia mai ieftina de imputuri agricole, tinand cont ca se obtin reduceri considerabile atunci cand cererea este mare, vanzarea in comun a productiei, avantaje fiscale si in accesarea fondurilor europene.

„Incepand din perioada de programare urmatoare (a Uniunii Europene - n.r.), vor fi lansate masuri speciale pentru cooperative, insa, pentru a se evita infiintarea cooperativelor pe hartie, vor fi punctate experienta, vechimea cooperativei si cifra de afaceri derulata prin cooperative”, a subliniat coordonatorul proiectului.

Conform datelor Eurostat, in momentul de fata, in Uniunea Europeana, dintr-un total de aproximativ 10,8 milioane de ferme, aproximativ 3,6 milioane sunt in Romania, reprezentand aproximativ 33,3% din total. Daca dimensiunea medie in UE a unei ferme este de 16,1 hectare, in Romania aceasta este de numai 3,5 hectare, adica de peste patru ori mai mica fata de media europeana.

In prezent, in Romania, sub 1% dintre fermierii romani fac parte dintr-o forma asociativa, comparativ cu Uniunea Europeana, unde media de organizare este de 34%.