4 lanturi de retail, in topul companiilor cu capital german din Romania

Top 10 Companii cu capital german prezente in Romania include 4 lanturi de retail, astfel ca acest sector este cel mai bine reprezentat din punct de vedere numeric. Cu toate acestea, desi comertul este un sector de importanta majora pentru investitiile germane in Romania in 2018, acesta a fost detronat in topul general al industriilor de catre industria prelucratoare, potrivit analizei „Top companii germane in Romania” realizate de expertii KeysFin cu ocazia sarbatoririi Zilei Unitatii Germane.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Vineri, 04 Octombrie 2019

Cea mai mare companie cu actionariat direct, majoritar german dupa cifra de afaceri din 2018 prezenta pe plan local este Kaufland Romania SCS (2,3 miliarde de euro). Aceasta este urmata in top de British American Tabacco (Romania) Trading SRL (2 miliarde de euro, controlata in totalitate de British American Tabacco (HAMBURG INTERNATIONAL) GMBH si Lidl Discount SRL (1,7 miliarde de euro). Urmatorii retaileri prezenti in top 10 sunt Selgros Cash&Carry SRL (799,4 milioane de euro) – locul 6 si Rewe Romania SRL (742,2 milioane de euro) – locul 7.

Insumat, top 10 companii controlate direct, majoritar de investitori din Germania au atins in 2018 o cifra de afaceri de peste 12 miliarde de euro. Diferenta, de aproximativ 13 miliarde de euro, pana la cifra totala de afaceri realizata de companiile cu pondere directa, majoritara germana, de 25 miliarde de euro, se imparte intre aproximativ 4200 companii, care provin din sectoare diferite: pe langa comert si industria prelucratoare, se mai regasesc activitatile profesionale, IT&C-ul, transportul si depozitarea, intermedierile financiare, imobiliarele, constructiile si agricultura.

„Germania ramane un partener strategic comercial al Romaniei, insa topul companiilor germane ne arata si potentialul altor sectoare in relatiile economice dintre cele doua tari. Industria prelucratoare a cunoscut un avans deloc de neglijat, reusind astfel sa se claseze pe prima pozitie in acest top, cu cea mai mare cifra de afaceri cumulata, de peste 11,5 miliarde de lei in 2018. Acest lucru da un semnal pozitiv investitorilor straini, care sunt din ce in ce mai atrasi de posibilitatea de a obtine profituri in acest sector, insa dezvoltarea acestui sector va fi puternic influentata si de aspectul legat de resursele umane: gasirea de personal calificat pe plan local va determina evolutia viitoare a industriei prelucratoare in Romania. Pe de alta parte, in cazul comertului, rezultatele sunt previzibile tinand cont de modelul de crestere bazat pe consum”, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

Potrivit analizei realizate de expertii KeysFin, Germania isi mentine statutul de prim partener comercial, fiind totodata si principala tinta a exporturilor Romaniei, inregistrand, in ultimii cinci ani, un avans de peste 54%, ajungand la suma totala de 15,6 miliarde de euro in 2018. De asemenea, potrivit datelor Institutului National de Statistica, valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari a crescut in 2018 cu 52%, fata de 2014 si cu 10%, fata de 2017, ajungand la peste 32,5 miliarde de euro.