500 de hectare de terenuri agricole, culturi si livezi, afectate de grindina in Giurgiu

Aproximativ 500 de hectare de terenuri agricole, culturi de legume si livezi au fost afectate de grindina cazuta luni seara in comuna Comana, in timpul codului portocaliu de vijelii, grindina si averse, a declarat primarul Aurel Enache.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 08 Mai 2019

„A cazut grindina aproximativ cinci minute, o grindina mare cam cat unghia de la degetul mare, cel mai mult a batut in satele Budeni si Gradistea, inca nu am putut evalua cu exactitate pagubele deoarece terenul musteste de apa dar, cu aproximatie, din discutiile cu locuitorii, au fost afectate livezi de meri, caisi, pruni, culturi agricole, culturi de legume si zarzavat, rapita, grau pe o suprafata totala de aproximativ 500 de hectare”, a precizat Enache.

Si in zona comunei Daia, codul portocaliu de ploi, grindina si vant a adus un „cer negru, dupa care a batut grindina”, potrivit localnicilor.

„La Plopsoru a tocat tot, a facut praf viile, livezile, iesise porumbul, acum cred ca e compromis. Nici la noi, la Daita, in sere, nu merg rosiile din cauza frigului. Prapadul a fost facut pentru ca a cazut grindina deasa, facuse covor de gheata pe pamant si fara pic de apa, adica venea numai gheata din cerul negru”, a declarat, pentru Agerpres un locuitor al comunei Daia.

Potrivit ISU Giurgiu, in perioada manifestarii codului portocaliu de vant, ploaie si caderi de grindina, nu s-au inregistrat solicitari prin 112, iar pagubele din localitati urmeaza sa fie prezentate de primarii si centralizate imediat ce se poate intra in teren si vor putea fi evaluate.