60 de focare PPA, inchise in judetul Buzau cu ajutorul Program Alert

Autoritatile sanitar veterinare ale judetului Buzau au inchis in acest an 60 de focare de pesta porcina africana din 32 de localitati, ultimele sase focare din explotatiile non-profesionale urmand sa fie inchise pana la sfarsitul anului, a anuntat prefectul judetului Buzau, Carmen Ichim.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 13 Noiembrie 2019

Pana la sfarsitul anului, judetul Buzau ar putea fi declarat judet fara pesta porcina africana in gospodariile populatiei.

Potrivit sursei citate, succesul actiunii se datoreaza proiectului Program Alert, in urma caruia echipe mixte formate din medicii veterinari concesionari si specialistii DSVSA au prelevat in mod preventiv sute de probe din zonele adiacente focarelor.

La randul sau, coordonatorul actiunii, directorul DSVA Buzau, Ciprian Botezatu a declarat ca „analizele de laborator prelevate din gospodariile crescatorilor de porcine din cele 60 de focare au indicat ca nu mai exista nicio urma de virus. Au fost inchise 22 de focare la Caldarasti, 15 focare la Margineanu, 13 la Padina, 8 la Amaru si cate unul la Pogoanele si Scorteanca”.

Potrivit sursei citate, in judetul Buzau au mai ramas active sase focare, in patru localitati - Cilibia, Luciu, Ziduri si Cochirleanca. „Pana la sfarsitul anului, daca nu intervin alte probleme, judetul Buzau nu va mai avea nici un focar de pesta porcina africana in gospodariile populatiei”, a mai declarat sursa citata.