A crescut activitatea infractionala in domeniul produselor de protectia plantelor

Activitatea de sustragere a produselor de protectie a plantelor din interiorul magaziilor si depozitelor apartinand fermierilor sau societatilor comerciale s-a intensificat in ultima perioada, mai ales in judetele Galati, Prahova si Braila, sustin reprezentantii Asociatiei Industriei de Protectia Plantelor din Romania - AIPROM.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Joi, 16 Aprilie 2020

„Aceasta perioada este caracterizata de intensificarea activitatilor din camp, necesitand o cantitate mare de produse de protectia plantelor si seminte. In paralel se inregistreaza numeroase semnalari venite atat de la agricultori, cat si din partea autoritatilor cu privire la faptul ca activitatea infractionala in acest domeniu a crescut simtitor in ultimul timp, constatandu-se sustrageri substantiale de produse de protectia plantelor. In luna martie, Politia Romana, prin Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase (DAESP) a avertizat asupra faptului ca activitatea de sustragere a produselor de protectia plantelor din interiorul magaziilor si depozitelor apartinand unor fermieri sau societati comerciale s-a intensificat in judetele Galati, Prahova si Braila. Recent, depozitul unei mari companii distribuitoare de inputuri a cazut prada hotilor. Conform informatiilor, s-au sustras mii de litri de produse de protectia plantelor, iar hotii erau foarte bine pregatiti si informati. Hotii au fost echipati corespunzator pentru a distruge gardul metalic si peretele metalic al depozitului si au avut la indemana masini performante cu care au putut rula cu viteza mare pe teren accidentat”, se arata intr-un comunicat de presa.

In acest context, AIPROM atrage atentia agricultorilor sa manifeste atentie sporita in aceasta perioada, deoarece hotii vor valorifica prada si vor pune in vanzare produsele de protectia plantelor sustrase din ferme sau din depozitele companiilor specializate.

„Este posibil ca infractorii sa incerce sa treaca clandestin peste granita o parte din produse si seminte furate. Acordati o atentie sporita achizitiilor de astfel de produse, nu acceptati sa achizitionati astfel de produse fara factura sau documente fiscale, aceste produse pot proveni din sustrageri din alte ferme si in timp ce va bucurati ca ati achizitionat un produs de calitate la un pret mic, un alt fermier sufera de pe urma pierderilor inregistrate in urma furtului. Nu uitati ca oricand puteti fi in locul victimei. Membrii AIPROM fac eforturi mari pentru a asigura necesarul de produse de protectia plantelor in conditiile restrictiilor impuse de criza actuala. Nu dorim ca eforturile noastre si ale dumneavoastra, distribuitori si fermieri, sa fie anulate de activitatea infractorilor. Securizarea depozitelor de pesticide reprezinta un element extrem de important, mai ales atunci cand necesarul de produse de protectia plantelor este ridicat”, precizeaza sursa citata.

In vederea securizarii depozitelor de pesticide si seminte, AIPROM recomanda o serie de masuri pentru fermieri, printre care: depozitarea produselor de protectia plantelor intr-un spatiu securizat, bine luminat, cu acces permis numai personalului autorizat si instruit; afisarea la vedere a numerelor de telefon pentru situatii de urgenta si a indicatoarelor potrivite pentru a delimita zona de depozitare a produselor de protectia plantelor; efectuarea periodica a inventarierii produselor de protectia plantelor din ferma; instruirea angajatilor din ferma cu privire la masurile necesare ce trebuie implementate pentru a preveni furtul de produse de protectia plantelor; reducerea la minimum a perioadei de timp in care produsele de protectia plantelor sunt depozitate in ferma; blocarea cailor de de acces sau a intrarilor din apropierea depozitului de pesticide, pentru a evita sustragerile din depozit.