A fost stabilit topul celor mai bune vinuri rose ale anului 2020

Juratii Concursului de Vinuri Rose, ajuns la a noua editie, au decis cele mai bune vinuri rose romanesti din recolta 2020, din aproximativ 70 de sortimente.

Scris de Agro Food, Joi, 27 Mai 2021
La categoria de vinuri din soiuri nearomate, castigatorul este Caloian, de la Crama Oprisor, din Oltenia. Clasamentul a fost completat de Cuvee Alexis (Crama Avincis) si Sole (Cramele Recas). La sectiunea vinurilor din soiuri aromate, Domeniile Averesti si-au adjudecat, pentru al treilea an consecutiv, titlul de cel mai bun vin rose sec aromat. Cele doua castigatoare vor primi titlurile de ”Cele mai bune vinuri rose al anului 2020” si vor fi comercializate cu medalia autocolanta care atesta acest lucru.
 
Gazda evenimentului a fost si anul acesta Casa Comana, iar concursul a fost transmis live pe pagina oficiala de Facebook.
 
Comisiile de jurati au fost formate din absolventi WSET, membri ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania), comercianti de vin (magazine specializate online, manageri de restaurante), comunicatori din domeniu (bloggeri, critici de vin, jurnalisti), somelieri, reprezentanti specializati pe vin din partea sponsorilor. Pe langa acestia, au notat in paralel si invitati straini, specialisti in domeniu, care au fost online alaturi de noi : Master of Wine Elizabeth Gabay, Michael Wising, Yvonne Zohar,  Michal Bardel, Julia Scavo, Marinela Ardelean. Fiecare comisie de jurati romani a avut in componenta si un jurat strain.
 
Clasamentul a aratat astfel:
Caloian, Crama Oprisor, Oltenia
Cuvee Alexis, Crama Avincis
Sole, Cramele Recas
 
Castigatorul la sectiunea rose aromate:
Diamond, Domeniile Averesti
Husi, Busuioaca de Averesti
 
Organizatori : Razvan Stoenescu (vin2.ro) , Iulian Grigorescu (pistoanebaricate.ro)  si Laurentiu Horodnic (oenolog.ro), cu sprijinul Asociatiei Winelover Romania.