AFIR: 30 de noi proiecte vor primi finantare pentru investitii in infrastructura de irigatii

Un numar de 30 de noi proiecte vor primi finantare din fonduri europene pentru investitii in infrastructura de irigatii, in valoare totala de 30 de milioane de euro, beneficiarii eligibili fiind Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI), a anuntat Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Scris de Agro Food, Vineri, 29 Ianuarie 2021
“AFIR a publicat Raportul de selectie intermediar etapa lunara 1, sesiunea 01/2020 pentru submasura 4.3 “Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice” componenta infrastructura de irigatii din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020). Valoarea fondurilor alocate proiectelor selectate pentru finantare in aceasta etapa se ridica la 30 de milioane de euro. In perioada aferenta acestei etape lunare, 1 - 30 iulie 2020, au fost depuse on-line, pe www.afir.info, 95 de proiecte de investitii in infrastructura secundara de irigatii, cu punctajul mai mare sau egal decat pragul de calitate lunar stabilit la 70 de puncte. Dintre acestea, prin acest raport intermediar 30 proiecte au fost selectate pentru finantare, beneficiarii eligibili, respectiv Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) , urmand sa primeasca fonduri nerambursabile de aproape 30 de milioane de euro”, mentioneaza AFIR.
 
Un nou raport pentru selectia restului de proiecte se afla in faza procedurala avansata.
 
Pana in prezent, de la lansarea PNDR 2020, pentru modernizarea si adaptarea infrastructurii de irigatii au fost depuse 632 de cereri de finantare conforme, prin care s-au solicitat peste 624 de milioane de euro. In urma evaluarii si selectiei cererilor de finantare depuse la AFIR, au fost incheiate 462 de contracte in valoare de 398,6 milioane de euro, iar AFIR a platit deja beneficiarilor proiectelor de reabilitare a sistemului de irigatii de peste 222 de milioane de euro.
 
Potrivit AFIR, fondurile europene acordate prin sM 4.3 - irigatii sunt 100% nerambursabile, iar valoarea maxima eligibila a unui proiect este de un milion de euro. Prin proiect, beneficiarul poate realiza cheltuieli eligibile si poate achizitiona echipamente de irigat (in limita a maximum 30% din valoarea eligibila a proiectului, din care s-a scazut valoarea aferenta respectivelor echipamente de irigat).
 
Cheltuielile eligibile pentru sprijinul PNDR sunt modernizarea infrastructurii secundare de irigatii, a cladirilor aferente statiilor de pompare de punere sub presiune si/ sau racordarea la utilitati, sisteme de contorizare a apei, inclusiv constructia sau modernizarea bazinelor de colectare si stocare a apei de irigat.
 
Un exemplu de proiect selectat pentru finantare este cel depus de Organizatia Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii Marculesti SPPA (OUAI Marculesti), din judetul Calarasi pentru reabilitarea infrastructurii de irigatii. Suprafata propusa pentru irigare prin proiect este de 2.908 hectare. Din valoarea totala a proiectului de 1,42 milioane de euro, valoarea eligibila si finantata reprezinta un milion de euro.
 
Conform cererii de finantare depuse la AFIR, beneficiarul finantarii PNDR va reabilita statia de punere sub presiune (SPPA) din punct de vedere arhitectural si structural - tencuieli, tamplarie, acoperis etc., va inlocui trei pompe (din sapte existente), va reface instalatiile hidromecanice, va inlocui echipamentele electrice si de automatizare si va monta un debitmetru.
 
De asemenea, beneficiarul va reabilita caminul de vane din zona statiei de punere sub presiune si din zona lizierei (capace acces, vane), va reface capacele de acces in caminul de ramificatie, va monta hidranti. Tot prin proiect, beneficiarul a propus achizitionarea unui pivot remorcabil (echipament pentru irigat) cu lungimea de 400 metri.
 
Un alt exemplu de proiect selectat pentru finantare este cel depus de OUAI Gheorghe Lazar, din judetul Ialomita, care are ca obiectiv modernizarea unor Statii de Pompare de Punere sub Presiune (SPP). Procesul este structurat pe patru componente: echipamente si instalatii hidromecanice, echipamente si instalatii electrice si automatizari, constructii si conducte.
 
In ceea ce priveste constructiile, de exemplu, se vor realiza lucrari de reparatii ale platformei statiei, ale cladirii aferente SPP, lucrari de reparatii hidroizolatie la acoperis.
 
Reducerile procentuale de consum de apa in urma implementarii proiectului in anul 1 vor fi de 22,66%. Suprafata neta deservita de proiect este de 2.054 hectare. Valoarea totala a proiectului este de 1,18 milioane de euro, valoarea eligibila, de un milion de euro fiind acoperita integral de finantarea acordata prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.