ANSVSA: Nu exista dovezi privind prezenta coronavirusului pe alimente

Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) reitereaza faptul ca, la aceasta data, nu exista dovezi stiintifice privind prezenta si supravietuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel incat sa fie posibila infectarea oamenilor.

Scris de Agro Food, Vineri, 05 Martie 2021
Ca urmare a aparitiei in spatiul public a unui spot publicitar prin care se solicita Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor reglementarea comercializarii produselor de panificatie neambalate, inducandu-se ideea ca painea neambalata poate constitui o sursa de imbolnavire de COVID-19, ANSVSA a organizat o intalnire de lucru cu reprezentantii asociatiilor si patronatelor de profil, pentru a informa si a clarifica necesitatea unei astfel de actiuni, precum si de a analiza impactul negativ care poate fi generat pe piata produselor respective prin mediatizarea de informatii eronate.
 
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, la aceasta intalnire au fost invitati si reprezentanti ai Asociatiei “Pretuieste Calitatea”, care au refuzat insa sa participe. In acest context, Autoritatea condamna continuarea actiunilor de inducere in eroare a consumatorilor.
 
Reprezentantii asociatiilor si patronatelor din domeniul panificatiei, prezenti la discutiile cu ANSVSA, au reclamat faptul ca informatiile eronate aparute in spatiul public au creat confuzie in randul operatorilor si o stare de ingrijorare nejustificata in randul consumatorilor, ceea ce a generat pierderi economice importante pe piata produselor de panificatie neambalate.
 
Pe acest fond, reprezentantii ANSVSA au reamintit faptul ca, la aceasta data, nu exista dovezi stiintifice ca alimentele sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere a virusului, asa cum, de altfel, este mentionat si in ghidurile pentru industria alimentara elaborate de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)/WHO (World Health Organization) si EFSA (European Food Safety Authority), publicate in luna aprilie a anului trecut.
 
Totodata, atat Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), organism european independent, care emite avize stiintifice bazate pe evaluari de risc cu privire la alimentatia umana, cat si Organizatia Mondiala a Sanatatii si-au exprimat clar pozitia, pronuntandu-se impotriva restrictiilor in activitatea de comert cu produse alimentare, pe motiv de COVID-19.
 
Ca urmare a acestor date, ANSVSA considera ca nu este necesara reglementarea suplimentara a comercializarii produselor de panificatie neambalate.
 
“Respectarea cu strictete de catre personalul angajat care manipuleaza si comercializeaza alimentele a regulilor privind siguranta alimentelor, a celor de igiena personala si de informare adecvata a consumatorilor sunt mecanismele prin care produsele alimentare puse pe piata sunt sigure. ANSVSA realizeaza permanent controale tematice la nivel national in domeniul produselor alimentare de origine non-animala, care vizeaza respectarea de catre operatori a conditiilor de functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care sunt manipulate si comercializate produsele alimentare, a conditiilor de prelucrare si depozitare a materiilor prime si produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea etc. In plus fata de anii anteriori, controalele din aceasta perioada urmaresc, in contextul pandemiei de COVID-19, atat respectarea normelor de igiena alimentara, cat si a celor de protectie pentru personalul angajat, precum si realizarea de dezinfectii si igienizari cu substante virucide care sa asigure dezinfectarea echipamentelor si ustensilelor din unitatea respectiva”, se mentioneaza in comunicat.
 
Anul trecut, in luna noiembrie, Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN a anuntat ca este profund ingrijorat de aparitia si difuzarea in spatiul public a unui clip care contine “informatii false, defaimatoare si nefondate” despre produsele de panificatie neambalate si anunta ca vor face toate demersurile legale pentru tragerea la raspundere a celor vinovati. Este vorba despre clipul distribuit de Asociatia “Pretuieste Calitatea”, cu mesajul: “Zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de COVID-19, din cauza consumului de paine neambalata”.
 
De asemenea, ANPC si ANSVSA, ale caror nume sunt mentionate in clipul publicitar, au reactionat si au comunicat, in mod oficial, ca se dezic de acest material si de continutul acestuia, considerandu-l “profund si total neadevarat”, in conditiile in care nu au participat si nu au girat aparitia acestuia. Astfel, cele doua institutii au anuntat ca vor sesiza Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cu privire la aparitia si difuzarea acestui clip in spatiul public.
 
Pe data de 12 ianuarie 2021, CNA a decis ca spotul publicitar al Asociatiei “Pretuieste Calitatea” - Paine neambalata, in care apare afirmatia potrivit careia “Zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de COVID-19 din cauza consumului de paine NEAMBALATÄ”, a fost difuzat cu incalcarea dispozitiilor legale din Codul audiovizualului (perioada monitorizata 28 decembrie 2020 - 3 ianuarie 2021), articolul 101, in care se mentioneaza: “Este interzisa orice forma de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugereaza publicului ori il instiga sa renunte la alte produse sau servicii similare ori asemanatoare identificabile”.