ANSVSA a dat amenzi de peste 484.000 de lei, in decembrie

Inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au aplicat, in luna decembrie, 89 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 484.200 de lei, in urma celor 9.918 controale realizate la nivel national in unitatile din industria agroalimentara.

Scris de Agro Food, Miercuri, 13 Ianuarie 2021
Conform unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), controalele au fost desfasurate la operatorii din industria alimentara care isi desfasoara activitatea in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, painii si produselor de patiserie, altor produse alimentare, bauturilor racoritoare si alcoolice, precum si unitati de depozitare - alimentare, seminte, legume - fructe.
 
Actiunile de verificare au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii din industria alimentara a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate.
 
De asemenea, au fost verificate conditiile de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, cerintele de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si informatiile privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
 
Potrivit sursei citate, controalele s-au concentrat in principal pe preventie si consilierea operatorilor din industria alimentara, iar sanctiunile contraventionale au fost acordate in momentul in care deficientele constatate initial nu au fost remediate in intervalul de timp stabilit sau au pus in pericol sanatatea consumatorilor.
 
Printre neconformitatile constatate s-au aflat: neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, intretinerea necorespunzatoare a spatiilor tehnologice de productie, lipsa sursei de apa si a grupului sanitar, lipsa vestiarului pentru angajati, neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie, neefectuarea operatiunilor de dezinfectie in conditiile legislatiei specifice domeniului alimentar etc.
 
Au mai fost depistate neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiza cu rezultate nesatisfacatoare).
 
Pe durata actiunilor de control s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor si instructiunilor din Programul de supraveghere si control pentru anul 2020, urmarindu-se incadrarea calitatii produselor alimentare in limitele maxime admise privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substantele interzise in alimente. De asemenea, au fost luate probe in vederea verificarii respectarii criteriilor microbiologice in alimente si de pe suprafete/ustensile de lucru din unitatile de industrie alimentara.