ANSVSA: Amenzi de 602.000 lei in sectorul comertului intracomunitar si importului cu fructe si legume

Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat 31 de amenzi in valoare de 602.200 de lei, in urma controalelor efectuate în ultimele zile in cazul a 430 de autovehicule destinate transportului de legume-fructe, precum si la trei depozite de profil, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 15 Aprilie 2019

Conform rezultatelor inregistrate pana in prezent, inspectorii au verificat toate mijloacele de transport sigilate de catre inspectorii ANAF, iar ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sanctiuni in valoare totala de 602.200 de lei. 

De asemenea, a fost retinuta oficial si dirijata catre neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume si fructe, din care: 23 de tone de ceapa uscata din Polonia, 10 tone de morcovi din Ungaria si Serbia, 23,04 tone de mere din Polonia, 200 de kg de usturoi din China, 6,45 tone de cartofi din Polonia, 1,82 tone de ciuperci din Polonia, 6,78 tone de rosii si 2,4 tone de vinete din Spania, 7,8 tone de ardei gras din Spania, respectiv 60 de kg de rosii din Grecia.

Potrivit ANSVSA, printre neconformitatile sanctionate s-au aflat: lipsa documentelor sanitare veterinare, igiena necorespunzatoare, lotizare necorespunzatoare (depasirea capacitatii de depozitare), mijloace de transport necorespunzatoare, lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzatoare) si lipsa autorizatiei de functionare a depozitului de destinatie.

Incepand cu data de 11 aprilie 2019, ANSVSA a demarat o serie de controale la nivel national pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele si fructele provenite atat din comertul intracomunitar, cat si din import. Actiunea este parte a operatiunii de control 'Demetra', aflata sub coordonarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).