Abatoarele mobile realizate din fonduri europene, un proiect in stand-by. Fermierii isi vand animalele cu 5 lei pe kg

Crescatorii de animale din judetul Dolj sustin ca intarzierea proiectului de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, de infiintare a abatoarelor mobile pentru care au depus cereri de finantare, le blocheaza activitatea si ii obliga sa-si vanda animalele cu 5 lei pe kilogram. Asta in conditiile in care, carnea de vita la carcasa este circa 30 de lei pe kilogram, iar in hipermarketuri un kilogram de muschi de vitel costa 80 de lei.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Vineri, 15 Mai 2020

Fermierul Costel Dinut, care detine circa 100 de vaci in Ciupercenii Vechi, a declarat, pentru AGERPRES, ca desi a avut cheltuieli legate de intocmirea proiectului, pana la urma va renunta sa mai astepte finantarea din fonduri europene si isi va achizitiona un abator mobil din surse proprii.

„Pana la urma voi renunta la acest proiect si il voi cumpara cu fonduri proprii. Costa undeva la 70.000 de euro, iar o parte din bani ii puneam noi - acea co-finantarea, iar diferenta ne-ar da-o ei. Pentru 40.000 de euro ne amana de un an de zile. Diferenta de 30%, plus terenuri trebuie sa le avem noi. Dupa ce am depus proiectul ni s-a spus ca noi suntem din Dolj si aici avem multe abatoare de milioane de euro in zona. Dar nu stiu unde sunt aceste abatoare, ca noi nu le vedem. Or fi abatoare de milioane de euro pe hartiile ministerului, dar eu vreau sa vad unde functioneaza, pentru ca eu cresc animale. In Craiova functioneaza un singur abator, adica la 100 si ceva de km distanta, iar transportul costa 5,5 lei/km/animal. Deci dam peste 1.000 lei de animal numai la transport si daca il dai viu cu 5 lei/kg, nu mai ramane nimic. Pun bani din buzunar ca sa duc animalul la abator”, a spus Costel Dinut.

Potrivit fermierului din Dolj, la nivelul judetului au fost depuse proiecte pentru patru abatoare, in fiecare colt al judetului, de care ar putea beneficia toti fermierii din zonele respective.

„Daca ar exista un abator in zona Calafat, am putea vinde carnea in zona, pentru ca de multe ori nu exista carne de vita. Si oamenii ma intreaba cand imi vine abatorul. Daca ne-ar fi platit animalul mai bine, ne-am putea dezvolta si noi, am putea creste pana la 1000 de capete. In acest moment, noi, crescatorii, suntem la mana acestor abatoare mari care se afla la sute de km distanta si care nu stiu ce inseamna sa cresti un animal si sa-l vinzi cu 3-5 lei/kg, cand pe piata este 20-30 lei/kg la carcasa. Trebuie stabilit un pret corect. Or noi mergem la abator si dupa ce ne taie animalul ne spune «atata costa». Adica nu mai este acelasi pret pe care il discutasem la telefon, pentru a ne face sa venim cu animalul la Craiova, iar dupa ce il taie nu mai primim nici banii pe transport. Prin aceasta atitudine suntem total descurajati. Si asa nu mai are cine sa munceasca, pentru ca oamenii nu sunt incurajati. Aici in zona noastra erau 4.000 de capete de vaci, acum mai sunt eu cu 100 de vaci, si inca 10 vaci in sat”, a mai spus Costel Dinut.

In octombrie 2018, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat ca crescatorii de animale, cooperativele sau grupurile de producatori pot depune proiecte pana la data de 15 decembrie 2018, pentru achizitia si infiintarea de abatoare mobile din fonduri europene.

Institutia preciza ca a venit astfel, in intampinarea solicitarilor fermierilor de a avea locuri de sacrificare pentru animalele detinute, indeosebi in zonele izolate sau a celor care au ferme de mici dimensiuni.