Adrian Oros:„Preturile din retail au crescut brusc in 17 martie”

Preturile au crescut brusc la aproape toate produsele de baza in majoritatea lanturilor de magazine, in data de 17 martie. Mare parte dintre aceste preturi, mai putin marfurile care vin din import, au revenit la valorile initiale in 19 si 24 martie, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Joi, 26 Martie 2020

„As vrea sa ma refer la faptul ca inca de la inceputul crizei, noi, din Ministerul Agriculturii, si prin Directiile Agricole Judetene am declansat o actiune de monitorizare a preturilor la raft. Si am luat majoritatea retailerilor mari, lanturile de magazine. Si avem monitorizari in data de 17 (martie n.r), deci a doua zi dupa declansarea starii de urgenta, in 19 si in 24. Am luat, sigur, principalele produse de baza. Si daca ne uitam si analizam situatia pe care o avem aici, imediat, in data de 17 preturile au crescut brusc la aproape toate aceste produse de baza, dar constatam ca in data de 19 si ieri, in data de 24, majoritatea dintre aceste preturi, mai putin marfurile care vin din import, au revenit la valorile initiale. Diferente foarte, foarte mici. Asta ma refer la marii retaileri. Nu contest ca in anumite magazine de cartier sau in anumite piete unii indivizi nu au incercat si nu au reusit sa faca specula si la un moment dat sa creasca aceste preturi, dar pe termen lung am constatat ca intr-o saptamana, chiar daca la inceput preturile au crescut brusc si au speriat lumea, ele au coborat simtitor din doua motive, spunem noi. Este vorba de o schimbare de comportament de aprovizionare, pentru ca initial la declansarea crizei toata lumea a alergat si a facut stocuri, iar apoi cumparaturile au devenit din ce in ce mai putine. In paralel s-au inchis si restaurantele si fast-food-urile”, a spus Adrian Oros, la Realitatea TV.

El a precizat ca in prezent exista producatori de toate categoriile, atat legumicultori, cat si producatori de carne care spun ca au marfa, au stocuri de marfa si nimeni nu le mai cere.

„Deci situatia este paradoxala si nu este o problema de productie sau de aprovizionare, este o problema de schimbare de comportament a cumparatorului care, speram noi, intr-o saptamana - doua, sa revina la ceea ce a fost initial, pentru ca, in paralel, noi suntem in legatura continua cu toate asociatiile de producatori agricoli, de fermieri, de retaileri, si i-am sfatuit sa stea la masa toti si sa discute despre acest pret, pentru ca daca statul vine si plafoneaza doar pretul la raft, nu rezolva nimic. In primul rand, vor fi afectati producatorii, si de regula cei mici, adica producatorii romani, ei vor pierde primii. Apoi, vom incuraja piata neagra si specula, iar cei puternici isi vor face stocuri. Deci nu asa se rezolva treaba. Treaba se rezolva daca si producatorul si procesatorul si transportatorul si comerciantul de pe fiecare filiera de produs sta la masa, discuta despre acea marja de profit care trebuie s-o aiba intre ei, in fiecare veriga a acestui lant si impreuna intr-o luna, in doua, in trei, sa trecem cu totii peste acest impas. Dupa care, daca trece criza pot sa inceapa iar razboiul comercial, dar pana atunci trebuie sa-si dea mana, sa aiba un comportament echilibrat, responsabil si omenos”, a afirmat Adrian Oros.

Acesta a mentionat ca au fost facute grupuri de lucru la minister pentru a vedea care sunt problemele, precizand insa ca micii producatori trebuie sa se uneasca in asa fel incat sa poata sa negocieze inputurile, dar sa poata sa isi vanda si marfa.