Agricover a atras 40 mil. euro, printr-o emisiune de obligatiuni

Grupul Agricover a derulat prima emisiune de obligatiuni, in valoare de 40 de milioane de euro, care va fi listata in perioada imediat urmatoare pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Scris de Agro Food, Miercuri, 03 Februarie 2021
Emisiunea s-a desfasurat printr-un plasament privat la BVB, care a fost suprasubscris si s-a bucurat de o audienta diversificata, atat in randul investitorilor institutionali (fonduri deschise de investitii, banci comerciale, institutii financiare internationale), cat si in randul investitorilor din categoria "private banking".
 
Obligatiunile emise de Agricover Holding SA sunt denominate in euro, negarantate, valoarea nominala a unei obligatiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rata a cuponului de 3,5%.
 
Suma atrasa prin emisiunea de obligatiuni este destinata finantarii operatiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiara a Agricover Holding SA, specializata exclusiv in finantarea fermierilor din Romania. Inclusiv prin fondurile atrase prin emisiunea de obligatiuni, institutia financiara nebancara isi propune sa mentina ritmul alert de creditare al fermierilor romani si sa contribuie pe mai departe la cresterea sustinuta, pe baze sustenabile, a performantei agriculturii locale.
 
"Suntem onorati de interesul generat de aceasta prima emisiune de obligatiuni, in special in randul persoanelor fizice, cat si al investitorilor institutionali, si suntem entuziasmati de oportunitatea creata, aceea de a pune in contact, prin intermediul BVB, comunitatea financiara cu fermierii din Romania, pentru a construi impreuna o agricultura romanesca performanta, competitiva si responsabila fata de mediu", a declarat Stefan Bucataru, membru in Consiliul de Administratie al Agricover Holding SA, coordonator operatiuni derulate pe piete de capital.
 
Procesul de emitere a obligatiunilor si plasamentului privat a fost intermediat in calitate de coordonatori unici ai tranzactiei de Banca Comerciala Romana (BCR) si BRD Groupe Societe Generale, prin echipele specializate in operatiuni derulate pe pietele de capital. Casa de avocatura Schoenherr si Asociatii SCA a acordat asistenta juridica, iar Ernst & Young Assurance Services S.R.L si KPMG Audit SRL au furnizat servicii de audit financiar.
 
"Suntem bucurosi sa fim alaturi de Grupul Agricover in calitate de intermediari in cadrul celui mai mare plasament privat local de obligatiuni al unui emitent "corporate" din ultimii ani. Am fost placut surprinsi de faptul ca investitorii, atat cei institutionali - institutii financiare internationale, banci comerciale si fonduri de investitii - cat si clientii de private banking, au fost foarte receptivi la oferta Agricover, in contextul unei perioade tumultoase pentru pietele financiare. Avem astfel dovada clara ca o companie solida, care opereaza un model de business cu evidente avantaje competitive si sinergii, condus de un management experimentat, va atrage mereu interesul investitorilor. Iar acest lucru ne da increderea ca si alte companii romanesti de succes vor incepe sa ia din ce in ce mai in serios alternativa atragerii de finantare prin intermediul pietei de capital", a declarat Ioana Tanase, Director Investment Banking, Banca Comerciala Romana (BCR).
 
Directorul executiv al Directiei Corporate Finance, BRD Groupe Societe Generale, Irina Neacsu, a precizat ca, dupa listare, emisiunea de obligatiuni derulata de Agricover Holding SA va deveni cea mai reprezentativa ca valoare lansata la BVB de un grup antreprenorial romanesc, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata finantarilor pentru fermieri si a distributiei de tehnologii agricole.
 
"Interesul ridicat al investitorilor institutionali si de private banking pentru obligatiunile Agricover confirma ca actionarii companiilor de anvergura din Romania gasesc la BVB o platform viabila de finantare si de exit din afacerile lor. Inclusiv din perspectiva experientei noastre ca intermediar al ofertei Agricover, avem convingerea ca oferta de obligatiuni care tocmai a fost inchisa, reprezinta doar un prim pas al Grupului Agricover pe bursa de la Bucuresti", a spus Irina Neacsu.
 
Grupul Agricover desfasoara activitati de Agri-Business, Agri-Finance, Agri-Food si Agri-Technology prin cele patru entitati controlate de Agricover Holding SA: Agricover SA, Agricover Credit IFN SA, Abatorul Peris SA si Agricover Technology SRL.
 
Actionarul majoritar al Agricover Holding SA este Jabbar Kanani, cu o participatie de 87,27%, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) detine o participatie de 12,73% in urma unei majorari de capital realizate in noiembrie 2017. Pentru 2020, chiar si in contextul pandemiei, rezultatele operationale ale entitatilor Grupului Agricover au fost foarte bune, in acord cu previziunile de business. Sectorul agricol s-a confruntat cu seceta severa, in special in sud-estul tarii, insa performanta fermierilor romani a dovedit o buna rezilienta, fapt reflectat inclusiv de evolutia si rezultatele financiare ale segmentelor de afaceri ale Grupului.
In prezent, in cadrul subsidiarelor Agricover Holding SA isi desfasoara activitatea peste 1.050 de angajati. Grupul deserveste un portofoliu de peste 6.500 de clienti fermieri, care exploateaza peste 2,5 milioane de hectare de teren arabil la nivel national.