Agricultura digitala Rhiza - imagini din satelit cu informatii despre calitatea solului

Cultivarea plantelor agricole nu poate fi conceputa fara prezenta solului – principalul mijloc de productie in agricultura, suport material pentru plante. Solul constituie o resursa inepuizabila a mediului, iar fertilitatea solului nu trebuie estimata din ceea ce stiam noi de acum cateva decenii, ea trebuie determinata prin testari periodice specifice.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 17 Iulie 2019

Solul are resursele sale de a se regenera, doar ca presiunea tot mai mare a societatii, din cauza cererii mari pentru hrana populatiei, nu ii mai lasa timpul necesar pentru acest proces. Solul nu mai are timp sa „respire“. In schimb, este pe de o parte secatuit de resurse din cauza exploatarii nerationale, iar pe de alta parte este poluat sistematic cu ingrasaminte aplicate irational.

Acest mod irational de utilizare a solului, va duce la o degradare rapida a lui daca nu se va incepe ca agricultura sa se faca ”ca la carte”. Experientele au demonstrat ca 40-60% din sporul total de recolta se datoreaza ingrasamintelor. Din acest motiv este foarte important ca acestea sa fie aplicate conform aprovizionarii solului si a necesitatii culturii din parcela respectiva.

Serviciul de agricultura digitala Rhiza va ajuta sa cunoasteti solul din ferma dumneavoastra. Acesta se bazeaza pe imaginile satelitare SOBREL pentru a obtine zone de management cat mai precise in cadrul fiecarei parcele. Aceste zone de management vor fi utilizate in prelevarea cat mai corecta a probelor de sol, obtinand rezultate reprezentative fiecarei sole in parte.

Cea mai buna perioada de prelevare si analiza a probelor de sol este cea de dupa recoltarea culturii. Este necesara o perioada de cel putin 3 luni de la ultima fertilizare, inaintea prelevarii probelor de sol.
In urma efectuarii unor statistici asupra tuturor probelor de sol analizate de la demararea programului Rhiza in Romania, s-au obtinut cateva rezultate alarmante:
- numarul probelor de sol care au avut ca rezultat un continut foarte scazut sau scazut de fosfor a reprezentat 79%
- in peste 30% din probe raportul Mg:K este mai mare de 2, ceea ce determina o blocare a absorbtiei potasiului
- cea mai frecventa carenta de microelemente din sol a fost Zincul

Avantajele folosirii acestui program sunt: se reduce costul /creste eficienta aplicarii ingrasamintelor aplicate, se reduce costul produselor pentru protectia plantelor aplicate, scade gradul de poluare datorat produselor chimice utilizate, ajuta la conformarea cu noile reglementari de mediu, cresterea productiilor si ofera informatii utile pentru asistarea deciziilor.

Asadar, daca doriti sa apelati la serviciul Rhiza, aveti la indemana doua pachete: Premium - include analize pentru N, P, K, pH, Mg, pe parcele individuale si materie organica, CEC si microelemente ca: B, Na, Ca, Cu, Zn, Mn, Fe, S, Mo, Co pe zone reprezentative si Precision - include analize pentru N, P, K, pH, Mg, pe zone de management si materie organica, CEC si microelemente ca: B, Na, Ca, Cu, Zn, Mn, Fe, S, Mo, Co pe zone reprezentative. In Romania, serviciul RHIZA este oferit de companiile Comfert si Redoxim, prin intermediul echipei Agricultura+, membre ale Grupului Origin Enterprises.