Alianta pentru Agricultura: Interzicerea folosirii glifosatului va provoca pagube greu de cuantificat

Glifosatul este unul din erbicidele cheie in Romania, data fiind caracteristica sa de erbicid cu actiune totala, biodegradabil si fara remanenta, in elaborarea strategiilor fermierilor de reducere a pagubelor datorate buruienilor, sustin reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare.

Scris de Agro Food, Joi, 10 Iunie 2021
"Interzicerea/restrictionarea (probabila in viitorul apropiat), a glifosatului la nivel European (initializata acum de Austria), va provoca agriculturii romanesti pagube greu de cuantificat, dat fiind faptul ca acestea vor fi augmentate de alti vectori de reducere asociati buruienilor problema, ca bolile si daunatorii comuni. Totodata nevoile de combatere a buruienilor problema vor obliga fermierii romani sa utilizeze erbicide specifice, mult mai costisitoare si (majoritatea) cu remanente notabile, care vor afecta semnificativ, atat costurile de productie, cat si calitatea materiilor prime alimentare si furajere, prin cresterea continutului de reziduuri fitofarmaceutice", se mentioneaza in comunicat.
 
Potrivit sursei citate, Alianta pentru Agricultura si Cooperare "a facut un apel la ratiune, in speranta ca, la sfarsitul procesului de reglementare, in sesiunea plenara, Parlamentul European, sa respinga amendamentul care se opune reautorizarii substantei active glifosat dupa 31 decembrie 2022".
 
"Avand in vedere rezultatul votului din plenul PE, pe raportul privind strategia UE pentru Biodiversitate pentru 2030 (atat pentru amendamente, cat si pentru intregul raport), fermierii romani, reuniti in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, multumesc eurodeputatilor PNL, PMP si UDMR ca au tinut cont de apelul transmis de noi, sprijinind prin acest demers important, agricultorii si cooperativele europene", se spune in comunicatul citat.
 
Alianta pentru Agricultura a mentionat rezultatul votului privind respingerea amendamentului: 14 voturi pentru - 10 PNL, 2 PMP si 2 UDMR; 14 voturi impotriva - 6 PSD, 2 Pro Romania si 6 USR-PLUS; 2 abtineri - 1 PSD si 1 PPU.
 
Reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare au redat, de asemenea, punctul de vedere exprimat de Academia de Stiinte Agricole si Silvice, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Copa-Cogeca.
 
"In Romania glifosatul este unul din erbicidele cheie (data fiind caracteristica sa de erbicid cu actiune totala, biodegradabil si fara remanenta), in elaborarea strategiilor fermierilor de reducere a pagubelor datorate buruienilor problema: Shorgum halepense sp, Cirsium arvense, Xanthium strumerium, Aristolochia clematitis, Solanum niigrum, Abutilon theophrastii, Matricaria inodora, Cynodon dactylon, Arrhenatherum elatius, etc, buruieni invazive, specifice arealului de silvostepa si stepa, a caror frecventa este relativ redusa (deocamdata), in regiunile agricole ale SM din Europa Centrala. Interzicerea/restrictionarea (probabila in viitorul apropiat) a glifosatului la nivel European (initializata acum de Austria) va provoca agriculturii romanesti pagube greu de cuantificat, dat fiind faptul ca acestea vor fi augmentate de alti vectori de reducere asociati buruienilor problema, ca bolile si daunatorii comuni", se precizeaza in comunicat.
 
Conform sursei citate, incidenta tot mai ridicata a modificarilor climatice asupra regiunilor agricole din Europa de Est si Centrala induce conditii de mediu asemanatoare in arealele agricole/silvice actuale, acestea evoluand ireversibil spre areale specifice climatului temperat continental excesiv. Adoptarea acestor restrictii (interziceri de produse fitofarmaceutice) la nivelul reglementarilor comunitare pan-europene va pune in dificultate agricultura tarilor din estul Europei, printre care se afla si Romania.
 
"In cel mai scurt timp, vor deveni vizibile repercusiunile interzicerii acestei substante, deoarece conditiile agropedologice si climatice din tara noastra, precum si faramitarea terenurilor agricole si slaba capitalizare a fermierilor autohtoni, favorizeaza infestarea masiva cu buruieni si daunatori. In Romania, glifosatul este utilizat in principal intre culturi, fiind nu doar o solutie sigura si ieftina, ci, de fapt, singura solutie care face posibila aplicarea tehnologiilor de agricultura conservativa pe care le recomanda si promoveaza Comisia UE in meniul de sustenabilitate, pentru a reduce amprenta asupra mediului (eroziunea, compactarea, emisiile de CO2, etc.), timpul de lucru si a creste performanta economica", mai sustin reprezentantii Aliantei.
 
Interzicerea acestui produs, spun acestia, si lipsa alternativelor va presupune ca fermierii sa aplice in loc de un tratament doua-trei tratamente cu produse complementare, prin care sa se obtina rezultate mai putin eficiente, mult mai costisitoare, inclusiv in vegetatie, cand zboara polenizatorii, care cu siguranta vor avea un impact negativ mai mare asupra mediului, costurilor de productie si produselor agroalimentare, care vor fi suportate de toti consumatorii europeni.
 
"In speranta constientizarii importantei si gravitatii rezultatului votului din 8 iunie 2021, fiind o dezamagire pentru fermierii romani, a venit momentul sa aratati ca mai meritati o sansa, aratand ca va pasa de rezilienta sectorului agroalimentar si de sustenabilitatea producerii de hrana de calitate superioara la preturi accesibile pentru consumatori si corecte pentru producatorii autohtoni", se subliniaza in comunicat.
 
Fermierii fac apel la presedintii partidelor politice din Romania sa dispuna ca, inainte de sustinerea punctelor de vedere si votului exercitat de toti europarlamentarii partidului pe care il conduc, sa fie consultat departamentul de agricultura, industrie alimentara si servicii conexe al partidului si organizatiile profesionale de profil, pentru a prelua si sustine punctele de vedere ale specialistilor.
 
"Pentru ca vorbim de sectorul care aprovizioneaza cu hrana populatia, trebuie sa ramana un sector sustenabil economic, strategic, de interes national, iar asta presupune ca, inainte de a-si exprima puncte de vedere si sa voteze eurodeputatii, sa existe o consultare cu MADR, Reprezentanta permanenta a Romaniei la Bruxelles, intre eurodeputatii de la toate partidele, ASAS si organizatiile profesionale de profil, pentru a se lua o decizie prin care sa sustina unitar punctele de vedere, pentru a raspunde obligatiei pe care o au, de a reprezenta Romania si nu interesul altor state sau partied europene", mai afirma ei.