Alianta pentru Agricultura si Cooperare cere declararea starii de urgenta in agricultura. Cu ce masuri pot fi sprijiniti fermierii

Seceta pedologica a afectat 2,9 milioane de hectare cu grau, secara, triticale, orz, orzoaica si rapita, in grade diferite, iar situatia in jumatatea estica a tarii capata accente dramatice, arata datele MADR si ANMH. In aceste conditii, Alianta pentru Agricultura si Cooperare a cerut Ministerului Agriculturii adoptarea unor masuri urgente pentru a ajuta sectorul.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Vineri, 01 Mai 2020

„Alianta considera ca, daca nu vor cadea precipitatii substantiale, de cel putin 25 l/mp in urmatoarea saptamana, se impune declararea starii de calamitate in agricultura, adica recunoasterea unei stari de fapt. Aceasta situatie de forta majora se impune pentru a putea salva activitatea din fermele din Romania. Este o situatie extrema cu care nu ne-am confruntat pana acum si suntem constienti ca sunt necesare solutii complexe pentru a sustine sectorul agricol. Alianta se va implica activ in propunerea de solutii complementare care sa ajute fermierii aflati in dificultate si isi va pune la dispozitie toate resursele pentru ca impreuna cu autoritatile sa se gaseasca metodele de sprijin cele mai fezabile economic si social”, se arata intr-un comunicat transmis catre redactia noastra.

Declararea starii de urgenta in agricultura cumulata cu un pachet de masuri de sprijin necesare intr-o astfel de situatie pot duce la salvarea de la faliment a celor mai afectati fermieri. Avand in vedere amploarea fenomenului de seceta pedologica care afecteaza suprafete mari de culturi agricole, precum si urgenta sprijinirii fermierilor in aceasta perioada, Alianta solicita acordarea unei scheme de sprijin in suma forfetara (lei/ha).

„Un astfel de sprijn, pe fondul declararii starii de urgenta in agricultura, ar putea salva locurile de munca in sectorul agro-alimentar si ar permite continuarea ciclurilor de productie si multiplele activitati complementare celor de pe filierele produselor”, mai spun reprezentantii Aliantei.

Alianta considera ca elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru despagubirea fermierilor afectati de seceta pedologica 2019 – 2020, in concordanta cu Orientarile UE 2014-2020, Cap. 1.2.1.2. – necesita o vasta procedura birocratica, calcule financiar-contabile pe o perioada indelungata (5 ani anterior anului de paguba). Totodata, o astfel de schema de ajutor de stat va putea fi implementata NUMAI dupa recoltarea si vanzarea culturilor agricole 2020 (daca va mai fi ceva de recoltat) – pentru a avea comparabilitatea datelor (respectiv, a pierderilor de venit rezultate coroborand productia obtinuta si pretul de vanzare).

In concordanta cu masurile de ajutor promovate de CE pentru fermierii din Statele Membre, in contexul crizei de coronavirus, Romania poate acorda granturi/ajutoare de minimis pentru sprijinirea fermierilor calamitati, nefiind necesara aprobarea din partea Comisiei.

Referitor la OMADR 97 / 2020 - Aprobare Regulament privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase avand ca efect producerea secetei pedologice, publicat in MO nr. 320/16.04.2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase avand ca efect producerea secetei pedologice, Alianta a transmis o serie de observatii punctuale, menite sa  duca la o interpretare si aplicare unitara la nivel national a prevederilor, sa elimine birocratia, sa puna in acord diferite prevederi legislative.