Amenzi de 36.700 de lei pentru operatori din sectorul producerii, colectarii si comercializarii mierii de albine

Inspectorii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene si ai municipiului Bucuresti au aplicat sanctiuni in valoare de 36.700 de lei unor operatori din sectorul producerii, colectarii, prelucrarii si comercializarii mierii de albine, se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 20 Decembrie 2018

Actiunile de control au fost demarate la inceputul lunii septembrie, in cadrul acestei tematici fiind verificate 2.284 de obiective, dintre care 1.801 stupine, 31 de centre de colectare a mierii, 45 de unitati de procesare a mierii, precum si 406 de unitati de vanzare cu amanuntul, care comercializeaza miere. 

Deficientele constatate de catre reprezentantii DSVSA au fost sanctionate prin aplicarea a noua sanctiuni contraventionale, care au insumat 36.700 de lei, si emiterea a 312 de ordonante privind interzicerea desfasurarii activitatii (OIA) pentru unitati din sectorul mierii de albine. Totodata, au fost aplicate masuri de retinere oficiala/sechestru si s-au retras de la comercializare 200 de kg de miere de albine, a caror trasabilitate nu a putut fi demonstrata de catre operatorul din sectorul alimentar. 

Potrivit sursei citate, printre neconformitatile constatate si sanctionate s-au aflat: desfasurarea unor activitati pentru care unitatile nu au fost inregistrate sanitar veterinar, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena la nivelul unitatilor de colectare, procesare si reambalare a mierii, privind gestionarea deseurilor si a subproduselor nedestinate consumului uman, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind asigurarea trasabilitatii mierii de albine si privind elaborarea si implementarea programelor proprii de control. 

``Cu ocazia controalelor efectuate, inspectorii DSVSA au prelevat 176 de probe de miere de albine, atat de la nivelul productiei primare si unitatilor de procesare a mierii, cat si din unitatile de vanzare cu amanuntul. Probele de miere prelevate in cadrul acestor controale tematice au fost analizate de catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV) Bucuresti pentru determinarea unor parametrii (hidroximetilfurfural - HMF, indice diastazic, indice polinic, zaharoza, zahar invertit, umiditate, conductivitate electrica, aciditate, reziduuri de pesticide si medicamente). Urmare a examenelor efectuate de catre IISPV, 147 probe de miere au avut rezultate corespunzatoare la toti parametrii analizati, iar 29 probe au avut rezultate neconforme cu cerintele legislatiei, la anumiti parametrii (indice diastazic, indice polinic, hidroximetilfurfurol (HMF) etc.)``, se mentioneaza in comunicatul citat. 

ANSVSA mentioneaza ca pentru loturile cu rezultate neconforme s-a dispus retragerea de la comercializare, dirijarea catre unitati de neutralizare si distrugerea acestora.