Analiza: Vanzarea Agricost – cea mai mare tranzactie din agricultura in Romania in 2018

Piata de fuziuni si achizitii din Romania s-a apropiat de doua miliarde de euro in 2018, potrivit unei analize de specialitate a Deloitte Romania, realizata pe baza surselor publice si a tranzactiilor cu valoare comunicate.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 09 Ianuarie 2019

Daca sunt luate in calcul si tranzactiile a caror valoare nu a fost comunicata, piata totala a fuziunilor si achizitiilor din Romania se situeaza intre 3,8 si 4,3 miliarde de euro, putin sub nivelul anului precedent, sustin reprezentantii Deloitte.

``Am asistat la o usoara diminuare a activitatii de M&A in 2018, dupa ce in 2017 a existat un context particular, cu o valoare record a tranzactiilor intre 100 si 500 de milioane de euro. In pofida acestei evolutii, piata ramane la un nivel robust, specific unui an de crestere economica``, a declarat Ioana Filipescu, partener Corporate Finance, Deloitte Romania

Anul trecut au fost anuntate 14 tranzactii cu o valoare comunicata sau estimata de cel putin 100 de milioane de euro. In total, numarul tranzactiilor contabilizate de catre Deloitte a fost de 96 in 2018. Valoare medie a tranzactiilor cu valoare comunicata a fost de 50 de milioane de euro.

Printre cele mai mari tranzacţii anuntate in 2018 in analiza se mentioneaza si vanzarea Agricost catre grupul Al Dahra, aceasta fiind cea mai mare tranzactie din agricultura in Romania. Valoarea acesteia s-a ridicat in jurul sumei de 200 milioane de euro.