Apa pentru irigatii ar putea sa nu mai fie gratuita. Ce va genera aceasta decizie

In situatia in care Guvernul va lua decizia ca apa pentru irigatii sa nu mai fie gratuita, va fi o catastrofa pentru agricultori, avand in vedere ca „ne asteapta o vreme extrem de secetoasa", sustine senatorul PSD, Braila Ion Rotaru.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 11 Martie 2020

„Imaginati-va ca ne asteapta o vreme extrem de secetoasa, nu a plouat aproape deloc pana acum, este seceta excesiva, este seceta pedologica de acum. Daca sapi in pamant, o sa gasesti doar o palma si jumatate umezeala din ceea ce a mai plouat acum, dar mai jos este mai tare pamantul decat vara. Deci este o problema extrem de grava si de serioasa, care va afecta agricultura si agricultorii si va insemna costuri, pentru ca trebuie sa dai nu o udare, ci doua, trei, chiar patru! Imaginati-va cat inseamna sa dai patru udari, numai cu 5 milioane lei vechi sau chiar cu 3 milioane lei vechi. Beneficiul pe un hectar de pamant, indiferent de cultura, nu este mai mare de 10-12%. Daca scazi si arenda, cheltuieli si toate celelalte, mai platesti si impozite, agricultorii nu vor rezista", a declarat Rotaru, in conferinta de presa.

Senatorul Rotaru si-a exprimat speranta ca programele europene de investitii in agricultura sa continue, in asa fel incat agricultorii sa isi poata procura utilaje, componente si instalatii pentru irigat.

„Eu sper ca si pe proiecte pe bani europeni se vor aloca in continuare fonduri pentru agricultori, astfel incat sa isi procure utilaje, componente si instalatii pentru irigat, pentru ca vad ca nu se mai intampla nimic din punctul asta de vedere. Este rusine, este condamnabil ca in Israel, in Grecia pe munti, pe varfuri de munte, printre stanci se iriga chiar si cu picatura, iar noi, care suntem inconjurati de ape si cu un pamant extraordinar si conditii nemaipomenite, nu o sa putem iriga, fie din cauza costului, fie din cauza ca sistemul nu a fost pus la punct", a mai spus parlamentarul.