Apicultorii cer sprijin de 10 euro pentru familia de albine

Apicultorii romani solicita autoritatilor acordarea unui sprijin financiar de 10 euro/familia de albine pentru compensarea pierderilor din sector, avand in vedere ca fenomenele meteo nefavorabile au compromis in acest an productia de miere, iar cheltuielile pentru supravietuirea si pastrarea familiilor de albine sunt tot mai mari.

Scris de Agro Food, Luni, 15 Iunie 2020

"Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) fost informata in ultimele zile de greutatile deosebite pe care le intampina apicultorii din peste 30 judete ale tarii. Aceste greutati decurg din anul apicol dezastruos, din care pana la aceasta data nu s-a realizat nici macar 20% din productia de miere marfa, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile atat la cultura de rapita, cat si la cea de salcam. Perioada de valorificare a acestor culesuri s-a suprapus cu frig, inghet, temperaturi scazute in timpul zilei si, in perspectiva, din datele furnizate de Administratia Nationala de Meteorologie, se pare ca si culesul de floarea soarelui va fi compromis. Avand in vedere toate aceste probleme, faptul ca productia de miere depinde in cea mai mare parte de conditiile meteorologice, solicitam din partea Ministerului Agriculturii, a Guvernului Romaniei, un sprijin financiar de 10 euro/familia de albine. Se impune luarea unor masuri urgente in acest sens, in conditiile in care zi de zi, cheltuielile privind supravietuirea si pastrarea familiilor de albine sunt tot mai mari", sustin reprezentantii ACA, intr-o scrisoare deschisa transmisa ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

 

Acestia mentioneaza ca, in anul 2019, pe fondul acelorasi conditii meteorologice nefavorabile, Guvernul Romaniei, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a acordat un sprijin financiar, "Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada martie - mai 2019 asupra sectorului apicol", ajutor prin care apicultorii au putut asigura hrana necesara pentru supravietuirea familiilor de albine pe perioada iernii 2019-2020.

 

Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania a facut aceste demersuri inca din data de 7 aprilie 2020, mai ales ca apicultorii prin formele asociative din structura asociatiei profesionale au transmis date despre situatia apiculturii catre conducerea Prefecturilor cat si catre Directiile Agricole Judetene.

 

"In acest context, suntem convinsi ca in conditiile in care Guvernul si Ministerul pe care cu responsabilitate il conduceti, recunoaste calamitarea sectorului vegetal, implicit trebuie recunoscute si efectele negative ale secetei asupra sectorului apicol", se arata in documentul transmis ministrului Agriculturii, semnat de presedintele ACA, Ioan Fetea.

 

Potrivit datelor ACA, in 2019, productia de miere a fost mai mica cu aproximativ 15-20% fata de 2018, situandu-se la circa 17.000 de tone, ploile si frigul din primavara, dar si seceta fiind principalele cauze care au dus la diminuarea productiei.

 

Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.

 

La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.