Apicultorii se confrunta cu cea mai slaba productie de miere din ultimii 30 de ani

Productia de miere realizata in acest an de apicultorii din judetul Hunedoara a fost cea mai slaba din ultimele trei decenii, apreciaza reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) Hunedoara.

Scris de Agro Food, Joi, 12 Noiembrie 2020
Potrivit acestora, culesul la florile de salcam a fost aproape inexistent, iar atunci cand a venit vremea pentru florile de tei sau pentru floarea soarelui familiile de albine au fost foarte slabe, iar fara o supraveghere atenta unele au murit, in plina vara, din lipsa hranei. Vremea capricioasa si schimbarile climatice sunt principalii factori care au condus spre acest rezultat.

 

“Lucrez in domeniul apiculturii de aproape 30 - 40 de ani si pot spune ca un an atat de prost din punct de vedere al recoltelor nu am mai intalnit. In plina vara, foarte multi apicultori au gasit familiile de albine moarte de foame, daca nu au trecut pe la stupi o perioada de timp. Tot anul a fost slab. Putem spune ca recolta la salcam a fost calamitata total si pana la culesul la florile de tei si floarea soarelui a trebui sa hranim familiile de albine, in plina vara. Familiile de albine au slabit foarte mult, iar la tei si floarea soarelui nu a mai avut cine sa culeaga nectarul”, a declarat vicepresedintele Asociatiei, Tiberiu Iosif Korb.

 

In opinia acestuia, principalul motiv pentru care s-a ajuns in situatia de criza il reprezinta schimbarile climatice, acestea manifestandu-se deja de cativa ani.

 

“Este un semnal de alarma pentru ca avem probleme de cativa ani, mai ales la florile de salcam. Este foarte clar ca s-a schimbat clima. Pentru secretia de nectar o floare are nevoie, in principal, de o temperatura adecvata, umiditate, presiune atmosferica. Daca nu sunt indeplinite aceste conditii, florile nu secreta nectar. In plina vara, am constatat ca daca am mers la umbra, am simtit un curent de aer rece. Tare ma tem ca anii care vin vor semana cu acesta”, a aratat Korb.

 

El a mentionat ca este nevoie ca statul sa-i sprijine pe apicultori, in asa fel incat acestia sa-si poata acoperi pagubele si sa-si refaca familiile de albine.

 

Anul acesta a fost acordat un ajutor de minimis in valoare de 25 de lei pentru o familie de albine, insa el nu compenseaza pierderile decat intr-o mica parte, sustine reprezentantul apicultorilor din judetul Hunedoara.

 

“Cheltuiala apicultorilor este mult mai mare. De exemplu, sa te deplasezi, in pastoral, cu familiile de albine din judetul Hunedoara pana in Mehedinti, Dolj, Gorj, costa foarte mult si e ca la “Loz in plic”: omul cheltuieste, dar nu stie daca scoate ceva bani. In anul acesta nu au scos nimic”, apreciaza Iosif Korb.

 

El a aratat ca un exemplu de sprijin ar putea fi luat din urma cu mai multi ani, cand stuparii plateau transportul albinelor, biostimulatorii sau zaharul pentru hrana stupilor la o jumatate de pret.

 

In judetul Hunedoara sunt circa 1.000 de apicultori.