Aproximativ 9.800 de controale efectuate in unitati din industria agroalimentara

Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au efectuat in luna noiembrie 9.763 de controale in unitati din industria agroalimentara, in urma neregulilor constatate fiind aplicate 99 de amenzi in cuantum de 531.600 de lei, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 05 Decembrie 2019

Potrivit ANSVSA, au fost verificate unitati care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare - alimentare, seminte, legume fructe. Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati printre care: depozitare alimente direct pe paviment (Alba, 4.800 de lei), etichetare necorespunzatoare (Arad, 2.000 de lei), produse neconforme in cantitati mari in spatiul de depozitare destinat produselor alimentare astfel incat se depaseste capacitatea de depozitare (Arges, 10.000 de lei), lipsa dezinfectanti, stare de igiena necorespunzatoare, pereti, plafoane si ustensile neigienizate, lipsa documentatie HACCP, ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, lipsa echipament de protectie sanitara, stare de sanatate neatestata (Bistrita-Nasaud, 27.600 de lei), neintretinere spatii (Bucuresti, 10.000 de lei), manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare valorificate, nerespectarea conditiilor de depozitare a produselor alimentare, neanuntarea autoritatilor competente de retragerea unui produs neconform, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat (Bacau, 57.200 de lei), lipsa trasabilitate, etichetare necorespunzatoare (Bihor, 16.000 de lei), depozitare necorespunzatoare (Brasov, 600 de lei), depozitare necorespunzatoare produs finit, lipsa fise de aptitudine personal (Buzau, 2.400 de lei) etc.

In plus, in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.