Baciu (LAPAR): Painea se va scumpi cu pana la 20 de procente

In cadrul targului INDAGRA de anul acesta, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu a vorbit cu jurnalistii AgroFood despre situatia in care se afla agricultorii romani in acest moment.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 07 Noiembrie 2018

Potrivit presedintelui LAPAR, in acest moment graul utilizat in sectorul de panificatie a ajuns la un pret de 0,85 de lei per kilogram, iar in primele doua luni ale anului 2019 se estimeaza ca acesta va depasi un leu per kilogram.

„In acest context, painea se va scumpi cu siguranta, iar atat fermierii cat si producatorii vor avea motive reale pentru aceasta majorare. Asadar, estimam ca aceasta se va scumpi cu aproximativ 20 de procente”, a declarat pentru AgroFood Laurentiu Baciu.

Intrebat de catre jurnalistii nostri cat de mult au influenta existenta si extinderea virusului PPA activitatea agricola autohtona, presedintele LAPAR a specificat faptul ca: „o data ce dispare din efectivul de porcine, un sector ce reprezenta „un consumator principal” al produselor noastre (n.r. – cerealele), este normal ca nu mai putem beneficia de aceasta a doua piata de desfacere, cea interna. Concluzia: si noi fermierii suntem afectati aproape in aceeasi masura ca si crescatorii de porcine pentru ca nu mai avem cui sa vindem marfa. In plus, daca gasim cumparatori, va trebui sa o comercializam la preturi mult mai mici”, a punctat presedintele LAPAR.

Acesta a tinut sa precizeze faptul ca inaintea declaratiei facute de catre cotidianul Le Monde conform careia „Romania vampirizeaza piata porumbului”, pretul porumbului se incadra in jurul a 0,58 – 0,59 lei per kilogram, in acest moment, tariful  a ajuns la 0,52 – 0,53 lei per kilogram.

 „Consider ca aceasta declaratie ne-a bagat adanc mana in buzunar”, a conchis pentru AgroFood, presedintele LAPAR.