Bagheta frantuzeasca ar putea fi inclusa in patrimoniul UNESCO

Brutarii francezi vor ca bagheta sa fie inclusa in patrimoniul UNESCO, transmite Reuters. Acestia sustin ca baghetele traditionale sunt scoase treptat de pe rafturile magazinelor, chiar si in Franta, de painea preambalata fabricata pe linii uriase de productie.

Scris de Agro Food, Luni, 22 Februarie 2021
"Nu exista un secret unic al fabricarii unei baghete traditionale bune", spune Mickael Reydellet, proprietarul a opt brutarii. "Este nevoie de timp, savoir-faire, modalitatea adecvata de coacere si faina buna fara aditivi", adauga Reydellet.
 
Confederatia brutarilor francezi a trimis o cerere pentru ca bagheta sa fie inclusa in patrimoniul imaterial UNESCO. Insa bagheta concureaza cu doi rivali pentru a fi candidatul Frantei: acoperisurile de zinc, ce acopera majoritatea imobilelor din Paris, si festivalul vinului Biou d”Arbois din regiunea Jura. Ministrul francez al Culturii va face o recomandare presedintelui in cursul lunii martie.
 
Brutarii sustin ca includerea pe lista UNESCO ar proteja un set de cunostinte care au trecut de la o generatie la alta si au protejat bagheta de impostorii din intreaga lume.
 
In patrimoniul UNESCO, destinat recunoasterii traditiilor orale, artelor, practicilor, ritualurilor si metodelor traditionale de fabricatie, sunt include deja metodele vechi de producere a lipiei in Iran si Kazahstan. De asemenea, a fost inclusa metoda traditionala de producere a berii din Belgia precum si arta napolitana a prepararii pizza.
 
In anul 1993, Guvernul francez a adoptat un decret conform caruia baghetele "traditionale" nu trebuie sa contina mai mult de patru ingrediente clasice. Fermentarea aluatului ar trebui sa dureze intre 15 si 20 de ore la o temperatura cuprinsa intre 4 si 6 grade Celsius. Boulangeriile franceze au fost serios afectate de restrictiile introduse anul trecut in contextul pandemiei de COVID-19. "Aceasta includere i-ar linisti pe brutari si ar incuraja urmatoarea generatie", a spus Reydellet.
 
Aproximativ sase milioane de baghete sunt vandute zilnic in Franta. Insa presedintele federatiei brutarilor, Dominique Anract, spune ca obiceiul de a cumpara zilnic o bagheta de la brutar este amenintat, in conditiile in care aproximativ 30.000 de brutarii si-au inchis portile incepand din 1950, pe masura ce supermarketurile s-au inmultit.
 
"Primul lucru pe care il cerem unui copil este sa mearga sa cumpere o bagheta de la brutar. Avem o datorie fata de noi insine sa protejam acest obicei", a apreciat Dominique Anract.