Belgia isi recastiga statutul de tara libera de PPA

La sfarsitul lunii noiembrie, Comisia Europeana a aprobat ridicarea tuturor zonelor restrictionate de „pesta porcina africana” (PPA) din Belgia.

Scris de Agro Food, Vineri, 27 Noiembrie 2020
Aceasta inseamna ca Belgia va recastiga statutul de tara libera de PPA la nivel european si ca nu va mai fi pe harta tarilor afectate din Europa. Este o revenire la o situatie normala la nivel european care confirma faptul ca boala a fost eradicata oficial. Acest lucru va facilita comertul cu carne de porc in Europa si este un semnal clar catre tarile terte care au impus un embargo asupra carnii de porc belgiene.
 
 La 27 octombrie, la un an dupa ce au fost depistate ultimele cazuri de circulatie a virusului la mistreti, Belgia a transmis Comisiei Europene o cerere prin intermediul Agentiei Federale pentru Siguranta Lantului Alimentar din Belgia (FASFC) pentru a pune capat tuturor zonelor restrictionate de PPA.
 
Simultan, a fost depusa o cerere catre Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor pentru a recastiga statutul de tara indemna de boala pentru toate suinele (porci si mistreti, atat salbatici, cat si captivi).
 
Dosarul inaintat pentru recastigarea statutului de tara libera de PPA la nivel international este inca in curs. Redobandirea acestui statut este un pas esential pentru lansarea negocierilor cu tarile terte privind ridicarea actualului embargo asupra carnii de porc belgiene.
 
Datorita dezvoltarii favorabile la nivel european, crescatorii de porci din zonele restrictionate (care au trebuit sa-si reduca preventiv efectivul de porci in 2018) isi vor putea repopula fermele. Ordinul ministerial care reglementeaza acest lucru urmeaza in prezent pasii administrativi necesari si va fi publicat inainte de sfarsitul acestui an.
 
Cu toate acestea, pesta porcina africana circula inca in Europa de Est, iar virusul s-a raspandit in zona de frontiera din Germania cu Polonia incepand cu luna septembrie. Toate tarile europene monitorizeaza indeaproape situatia pentru a preveni raspandirea necontrolata a acestui virus.
 
Desi boala a fost eradicata acum in Belgia, regiunea din sudul provinciei Luxemburg mentine in continuare masuri stricte de monitorizare si control. In viitor, acestea vor fi treptat eliminate, conform unei strategii deja stabilite.
 
David Clarinval, ministrul agriculturii din Belgia: "Aprobarea Comisiei Europene de a recastiga statutul de tara indemna de boala este o veste excelenta pentru fermierii nostri si pentru intreaga industrie a porcinelor. Acestia au urmat masuri dificile pentru a contracara aceasta epidemie. Sunt multumit de cooperarea excelenta dintre guvernul federal, regiunea valona si FASFC. Eficacitatea si rapiditatea masurilor luate au facut posibila stoparea raspandirii acestei boli’’.