Buzau: Peste un milion de mc de apa utilizata de fermieri pentru irigaţii in cea de-a doua luna de toamna

Din cauza secetei, in luna octombrie, cele 13 organizatii ale utilizatorilor de apa din judetul Buzau au folosit pentru irigatii peste un milion de mc, sustine conducerea ANIF Buzau.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 30 Octombrie 2018

De regula, aceeasi cantitate de apa se folosea intr-o luna secetoasa de vara.

``Este un an atipic, pentru ca a fost o toamna secetoasa, fermierii au avut nevoie de apa pentru rasarirea plantelor. Desi contractele cu utilizatorii de apa erau valabile pana la 1 octombrie, din cauza secetei, organizatiile utilizatorilor de apa care primesc apa gratuit incepand cu anul 2017 au solicitat prelungirea contractelor pentru inca o luna``, a declarat la sedinta Colegiului prefectural Buzau, directorul adjunct al ANIF Buzau, Gheorghe Mihalache. 

Potrivit acestuia, in luna octombrie s-a livrat apa aproape ca intr-o luna de vara secetoasa.

`` In acest moment, apa este folosita in special pentru loturile semincere de grau si rapita, cea mai mare suprafata fiind irigata in luna iulie, cand s-a ajuns la un record al ultimilor ani de aproape 19.000 de hectare suprafata irigata, folosindu-se aproximativ 1,4 milioane de mc de apa. In luna octombrie s-a livrat apa ca intr-o luna de vara secetoasa``, a mai declarat sursa citata.