Ce impact au schimbarile climatice asupra podgoriilor europene

Cercetatori din cadrul Facultatii de Horticultura a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi au studiat, timp de sase ani, impactul schimbarilor climatice asupra unora dintre cele mai importante podgorii europene.  

Scris de Agro Food, Luni, 05 Octombrie 2020

Printre acestea se numara: Bordeaux si Valea Loirei (Franta), Valea Rhinului (Germania), La Rioja (Spania), Cotnari (Romania) - si arealul South Sussex din Sudul Marii Britanii, potrivit adevarul.ro.   

 

„In contextul schimbarilor climatice, ne-am propus sa studiem, alaturi de partenerii nostri din institutii europene, impactul acestui fenomen global asupra podgoriilor, sa elaboram prognoze privind evolutia viticulturii in urmatoarele decenii, sa identificam solutii de adaptare la acest fenomen si de diminuare a impactului sau asupra viticulturii. Cercetarile efectuate de noi au evidentiat modificarea profilului climatic al tuturor podgoriilor studiate, ca efect al cresterii temperaturilor, cu consecinte  pozitive pentru cele din zona temperata, mai racoroasa, precum Valea Rinului, Cotnari, Valea Loirei, dar si preocupante pentru podgoriile mai apropiate de climatul mediteranean, precum Bordeaux si La Rioja”, a punctat prof. univ. dr. Liviu Mihai Irimia, decanul Facultatii de Horticultura din Iasi, cercetator principal in cadrul proiectului.  

 

In cadrul proiectului LIFE ADVICLIM, lansat in 2014 si coordonat de Universitatea Rennes 2 din Franta, au fost dezvoltate tehnologii adaptabile podgoriilor europene. Potrivit unui comunicat de presa al USAMV Iasi, au fost dezvoltate retele de senzori de temperatura pentru fiecare podgorie si o platforma web care permit viticultorilor sa evalueze impactul schimbarii climatice asupra propriilor parcele, sa experimenteze metode de adaptare si sa masoare emisiile de gaze cu efect de sera, pe care le genereaza propriile lucrari de intretinere.   

 

„Concret, USAMV Iasi a coordonat in cadrul proiectului ADVICLIM activitatea Demonstratii pe site-urile pilot europene, a efectuat spatializarea si analiza indicilor bioclimatici din perioadele 1951-1990 si 1991-2010 din cele sase podgorii, a stabilit prognoza evolutiei potentialului viticol al podgoriei Cotnari pentru perioada 2020 – 2100 si a studiat comportamentul vitei de vie in diferite contexte de mediu si tehnologice din arealul Cotnari”, a mai punctat prof. univ. dr. Liviu Mihai Irimia.  

 

Cercetarile au reunit universitati si institutii de cercetare de mare prestigiu din Europa: CNRS, INRA, IFV si Bordeaux Science Agro din Franta; Universitatea Geisenheim din Germania, Universitatea Publica Navarra din Spania, Plumpton College din Marea Britanie si USAMV Iasi, din Romania.