Cerealele britanice sunt vandute cu rapiditate pe piata inaintea Brexitului

Fermierii britanici se grabesc sa isi vanda recoltele consistente de grau si orz inainte de sfarsitul lunii octombrie, pentru a evita posibilele turbulente care ar putea aparea pe piata din cauza unui Brexit fara acord, transmite Bloomberg.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 21 August 2019

Potrivit Agriculture & Horticulture Development Board, Marea Britanie ar putea inregistra in 2019 cea mai mare recolta de orz din ultimii patru ani iar prognozele la grau s-au imbunatatit si ele. Daca la acestea se adauga si riscul ca vanzarile spre Uniunea Europeana sa se prabuseasca daca Marea Britanie paraseste blocul comunitar fara un acord, s-ar putea explica vanzarile mari de cereale inregistrate la inceputul sezonului actual.

Datele AHDB arata ca fermierii britanici au vandut aproximativ 63.000 de tone de orz cu livrare spot in prima saptamanii a lunii august. Aceasta este cea mai mare cantitate inregistrata dupa anul 2000 iar vanzarile de grau furajer au atins si ele cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

„Vedem ca exista foarte multa cerere pe piata spot. Programul nostru la orz este in avans fata de nivelul la care era de obicei”, a spus Edd Britton, trader la Bartholomews Agri Foods Ltd. 

Marea Britanie este unul din cei mai mari cultivatori de orz din Uniunea Europeana si in mod traditional exporta aproximativ 15% din recolta sa spre producatorii de bere si crescatorii de porci din blocul comunitar.

Insa recolta consistenta din acest an ar putea sa fie vizata de tarife vamale consistente la importul in UE daca nu se va ajunge la un acord inainte de Brexit iar unele soiuri de cereale ar putea sa fie vizate de taxe de peste 90 de euro pe tona. Premierul Boris Johnson a spus ca Marea Britanie va fi gata sa paraseasca blocul comunitar la 31 octombrie, cu sau fara un acord de divort.

„Piata este intr-o cursa contra cronometru” si nu se fac tranzactii dincolo de luna octombrie, a precizat Jonathan Arnold, director la firma de trading de cereale Robin Appel Ltd.

Pentru a-si vinde surplusul de cereale, Marea Britanie ar putea sa se uite spre pietele mai indepartate, cum sunt cele din Africa de Nord. Acest lucru s-a mai intamplat in trecut atunci cand Marea Britanie a avut recolte consistente insa in mod traditional pietele din Nordul Africii sunt aprovizionate cu cereale din Franta si bazinul Marii Negre.