Cererea pentru malț, in scadere. Fermierii sunt nevoiti sa isi vanda recoltele de orz mai ieftin

Inchiderea pub-urilor si restaurantelor, dar si anularea unor evenimente sportive si festivaluri de genul Oktoberfest au redus cererea pentru malt utilizat la productia de bere si whisky.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Vineri, 22 Mai 2020

Producatorii de malt si berarii au inchis fabricile sau au redus productia, ceea ce inseamna ca fermierii vor trebui sa isi vanda recoltele de orz mai ieftin pentru a fi utilizate ca nutret pentru animale, transmite Bloomberg.

Aproape a sase parte din orzul existent la nivel mondial este utilizat pentru a produce malt, insa aceasta pondere este mai mare in regiunile cu industrii puternice de bere si whiskey. Conform datelor publicate de Guvernul american, in sezonul viitor stocurile de orz in Uniunea Europeana vor creste cu 14% pana la 6,6 milioane de tone. In paralel, preturile la orz in Franta au coborat recent la cel mai redus nivel de dupa 2015.

Orzul din care se produce malt trebuie stocat in silozuri speciale pentru a-si pastra calitatea iar in conditiile in care urmatoarea recolta va incepe in jurul lunii iunie, multi cultivatori nu dispun de spatiile necesare pentru a stoca orzul pana cand cererea isi va reveni.

Grupul belgian Boortmalt, cel mai mare producator mondial de malt, se asteapta sa isi reduca achizitiile de orz de la fermieri, iar rivalul Malteurop a inchis, temporar, patru fabrici de procesare din America de Nord.

„Nu exista tranzactii cu orz pentru malt deoarece nu exista cerere. De fapt, producatorii de malt incearca sa scape de orz deoarece preconizeaza ca nu vor avea nevoie de el. Ei stiu ca exista o noua recolta care urmeaza sa apara pe piata”, spune Brent Atthill, director la RMI Analytics AG. In aceste conditii, diferenta de pret intre orzul de calitate utilizat pentru productia de malt si soiul utilizat drept nutret pentru animale s-a redus din cauza diminuarii cererii si va continua sa se reduca, sustine Brent Atthill.