China si-a rezervat deja 8,2 milioane de tone din urmatoarea recolta de porumb a SUA

Chiar daca anul agricol 2021-2022 va incepe abia peste cateva luni, in ultimele zile China si-a asigurat aproape o treime din necesarul sau preconizat de porumb din urmatoarea recolta a SUA, transmite Reuters.

Scris de Agro Food, Vineri, 21 Mai 2021
China si-a rezervat cel putin 8,2 milioane de tone de porumb din urmatoarea recolta a SUA cu livrare in anul agricol 2021-2022, care va incepe la 1 septembrie, iar traderii avertizeaza ca in perioada urmatoare ar putea fi anuntate si alte contracte. Prima achizitie, pentru 1,36 milioane tone de porumb din viitoarea recolta, a fost anuntata la data de 7 mai.
 
Departamentul american al Agriculturii (USDA) prognozeaza ca, in total, China va importa 26 milioane de tone de porumb de la toti furnizorii in anul 2021-2022, o cantitate nemodificata fata de anul agricol curent. Ceea ce difera insa este momentul in care au fost facute achizitiile, mult mai devreme decat anul trecut, analistii apreciind ca acesta a fost unul dintre factorii care au propulsat cotatiile futures la bursa de la Chicago la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.
 
Gratie celor mai recente achizitii ale Chinei, angajamentele venite din toate destinatiile pentru noua recolta de porumb a SUA se apropie de cel putin 12 milioane de tone. Comparativ, in anul 2020-2021 acest nivel a fost atins abia la mijlocul lunii august 2020 iar vanzarile spre China au trecut pragul de 8,2 milioane de tone in jurul datei de 1 septembrie 2020.
 
Aceste date demonstreaza ca SUA au devenit, de departe, cel mai mare furnizor de porumb al Chinei, in conditiile in care pana anul trecut aceasta pozitie a fost detinuta de Ucraina, al patrulea exportator mondial de porumb.
 
Potrivit datelor USDA, in perioada octombrie 2020-ianuarie 2021, Ucraina a livrat 4,1 milioane de tone de porumb spre China, o crestere de 2,5 ori. Cu toate acestea, exporturile totale de porumb ale Ucrainei au scazut cu 25% in ritm anual din cauza recoltei mai mici din 2020.